Britanski proizvođač oružja BAE Systems ostvario je rekordnu dobit za 2023. godinu, objavila je kompanija u svom najnovijem godišnjem izvještaju o zaradi.

BAE je izvijestio o dobiti prije oporezivanja od 2,7 milijardi funti (3,4 milijarde dolara) uz prodaju od 25,3 milijarde funti za godinu koja je završila u decembru 2023.

Rezultati dolaze usred velikog skoka cijena dionica kompanije od početka rata u Ukrajini, pri čemu su dionice u februaru probile prag od 1.200 funti. Koštale su oko 600 funti kada je Rusija pokrenula svoju invaziju u februaru 2022.

Charles Woodburn, izvršni direktor BAE-a, naveo je rastuću nestabilnost širom svijeta kao razlog za povećanu potrošnju na obranu.

"U godini u kojoj smo vidjeli rastuću nestabilnost širom Evrope, Bliskog istoka i drugih dijelova svijeta, to doista stavlja u fokus vitalnu ulogu koju igramo u zaštiti nacionalne sigurnosti", rekao je u izjavi objavljenoj u srijedu.

BAE proizvodi uključuju borbene avione, dronove, podmornice, vojne računalne sustave i municiju.

Dok je sukob u Ukrajini bio najveći pokretač potrošnje za odbranu posljednjih desetljeća, rat u Gazi također potiče strahove od šireg globalnog sukoba.

Rat je počeo 7. oktobra 2023. kada su palestinski borci pod vodstvom Hamasa napali izraelske vojne baze i civilne zajednice, ubivši najmanje 1140 ljudi. Izraelski osvetnički napadi ubili su blizu 30.000 Palestinaca, od kojih su velika većina žene i djeca. BAE proizvodi dijelove za neka oružja korištena u napadima, uključujući i mlazni avion F35.

Propalestinski protestanti napali su fabrike BAE Systemsa zbog navodne upotrebe oružja od strane Izraela, uključujući i nekoliko lokacija širom Ujedinjenog Kraljevstva u decembru.

Suparnici BAE-a, uključujući američku kompaniju Lockheed Martin, također su ostvarili snažnu dobit u 2023., blizu 7 milijardi dolara.

Prijetnja širenja ratova u Ukrajini i Gazi na zapadne države dovodi do povećanja vojne potrošnje na Zapadu.

U Ukrajini, ruska vojska još uvijek drži većinu istočnog teritorija zemlje, unatoč desecima milijardi dolara koji su uloženi u pomoć Kijevu u odbijanju invazije.

Na Bliskom istoku postoji opasnost da se izraelski rat protiv Gaze proširi na Libanon i šire, budući da regionalne naoružane skupine povezane s izraelskim rivalom, Iranom, pokreću napade niskog intenziteta na Izrael ili njegove saveznike.

U Libanonu oružani pokret Hezbollah redovito napada izraelske položaje na južnoj granici, dok Izrael često uzvraća zračnim udarima.

U Jemenu je pokret Husi uključen u pomorski sukob sa zapadnim silama, uključujući SAD i UK, jer cilja na brodove u Crvenom moru za koje se vjeruje da prevoze teret u Izrael.