Iranski raketni napad na Izrael prouzročio je veliku štetu u vrijednosti od oko 53 miliona dolara, javili su izraelski mediji. Napad od prvog oktobra uzrokovao je procijenjenu štetu između 150 do 200 miliona šekela (40 do 53 miliona dolara), piše list Yedioth Ahronoth, pozivajući se na podatke o porezu na imovinu.

"Ovo je najveća šteta prouzročena jednim raketnim napadom na Izrael od izbijanja rata (u Gazi) sedmog oktobra 2023.", dodaje se.

Prema novinama, oko 10 lokacija pretrpjelo je štetu u iranskom raketnom napadu, uključujući nekoliko vojnih baza. Međutim, nema izvještaja o ranjenima, osim smrti Palestinca u blizini grada Jerihona na Zapadnoj obali nakon što ga je pogodio šrapnel projektila presretača.

Iran je prvog oktobra ispalio oko 180 projektila na Izrael, što je, kako je rekao, bila osveta za nedavna ubistva vođe Hamasa Ismaila Haniyeha, vođe Hezbollaha Hassana Nasrallaha i zapovjednika Iranske revolucionarne garde.

Izrael je obećao vojni odgovor na iranski napad.

Regionalne napetosti su eskalirale zbog izraelske brutalne ofanzive na Pojas Gaze, u kojoj je ubijeno preko 42.200 ljudi, većinom žena i djece, nakon napada Hamasa prošle godine.

Sukob se proširio na Liban nakon što je Izrael pokrenuo smrtonosne napade diljem zemlje, u kojima je od 23. septembra ubijeno više od 1437 ljudi i ranjeno više od 4123 ljudi.

Unatoč međunarodnim upozorenjima da je regija Bliskog istoka na rubu regionalnog rata usred izraelskih nemilosrdnih napada na Gazu i Liban, Tel Aviv je proširio sukob pokrenuvši prvog oktobnra kopneni upad u južni Liban.