Nenad Nešić, danas imenovani ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine objavio je na svom Facebook profilu fotografiju u uniformi Vojske Rs-a (VRs), nastalu u vrijeme kada je služio vojni rok.

-Uvijek se rado sjetim perioda koji sam proveo u vojsci. Sve ono što čini vojni rok – radne obaveze, odgovornost, učenje, poštovanje starješina, prijateljstvo koje se tu stekne – ostaju za cijeli život! Za razliku od srpskog Željka Komšića, ja se ne stidim tog perioda, a još manje uniforme VRs˝, napisao je Nešić, prenosi Aloonline.

Nešić je dodao i to da je VRs bila odbrambeno-otadžbinska formacija koja je ˝omogućila svima nama da ostanemo i danas živimo na vjekovnim ognjištima˝.

˝Zahvaljujući pripadnicima vojske Rs-a mi danas imamo Rs˝, napisao je.

Objavljivanje fotografije, kao i današnje mahanje sa tri prsta, izazvale su niz negodovanja zbog Nešićevog imenovanja, a upućena su i na adrese onih koji su mu omogućili ovaj mandat.

Podsjećamo, VRs i policija ovog entiteta u periodu od 1992. do 1995. godine počinile su niz ratnih zločina na području Bosne i Hercegovine. Prema međunarodnim presudama iz Haga, VRs i policijske snage Rs-a opisane su kao realizatori Genocida nad Bošnjacima.