Tokom priprema za napad na Izrael sedmog oktobra Hamas je sve držao u strogoj operativnoj tajnosti. Trenutak napada iznenadio je izraelsku vojsku i obavještajne službe, a čini se da je iznenadio i neke političke čelnike Hamasa. Međutim, radni dokument Roberta Jacksona Jr., bivšeg američkog povjerenika za vrijednosne papire i tržišta i Joshue Mittsa sa Univerziteta Columbia, pokazuje da je neko imao dovoljno prethodnog znanja o planu da zaradi malo bogatstvo iskoristivši pad izraelskog tržišta dionica, objavio je The Economist. 

Autori su analizirali obrasce trgovanja izraelskim dionicama u sedmicama prije napada i pronašli anomalije u skladu s grubim oblikom informiranog trgovanja. Kao najupečatljiviji primjer je porast prodaje na kratko (klađenje na pad cijene imovine) relativno nelikvidnog fonda na berzi (FCB) uvrštenog na berzu u New Yorku pod kodom EIS i prateći izraelsku cijenu dionica.

U septembru je u prosjeku 1.581 dnevna dionica EIS-a (u ukupnoj vrijednosti od približno 85.000 USD) prodano, što predstavlja 17 posto ukupnog dnevnog volumena poslovanja tog CFB-a. Međutim, drugog oktobra, pet dana prije napada, nevjerovatna količina od 227.820 dionica je prodana, što predstavlja 99% volumena EIS-a tog dana.

Umjesto da odražava pogoršanje tržišnog povjerenja u izraelski varijabilni dohodak, čini se da je cijelo povećanje aktivnosti došlo iz dviju transakcija: prodaje 50.733 dionice nešto prije 15 sati i još jedne od 174.869 dijeljenja 35 minuta kasnije. Svako ko je izvršio takve transakcije mogao je zaraditi milion dolara u manje od sedam dana, plus još milion u slijedeće tri sedmice.

Druge vrijednosti povezane s izraelskim akcijama također su pokazale sumnjive obrasce. Tokom tri sedmice koja su prethodile napadima, broj nepodmirenih opcijskih ugovora koji dospijevaju 13. oktobra na dionice izraelskih kompanija uvrštenih na američke berze (derivati koji donose najveću dobit ako se cijene naglo kreću u smjeru koji trgovac očekuje; i koji istječu bez vrijednosti inače) povećan za osam. S druge strane, broj dugoročnijih opcija na te dionice jedva je varirao, čija je vrijednost ovisila o događanjima nakon sredine oktobra.

Može li postojati neki drugi uzrok? Kratka prodaja dionica avio-kompanija prije 11. septembra možda je bila posljedica skorašnjih najava dobiti. Međutim, čini se da u ovom slučaju takva alternativa ne postoji, primjećuje Eric Zitzewitz s Dartmouth Collegea. Autori rada su se osvrnuli na druga nedavna razdoblja nemira u Izraelu, kao što je ono izazvano vladinim pokušajem reforme pravosuđa ranije ove godine, i nisu otkrili nikakvo slično ponašanje. Jedina korespondencija s anomalijama dogodila se početkom aprila, dva dana prije Pesaha, datuma na koji je, prema izvještaju na izraelskom televizijskom kanalu 12, prvobitno bio zakazan Hamasov napad.

Studija je dovela do istrage Izraelske uprave za vrijednosne papire. S obzirom na tajnost u kojoj su se odvijale pripreme za napade, malo je vjerojatno da bi vijest procurila do prodavača s Wall Streeta. Osim ako se nije radilo o čistoj sreći, vjerojatno je osoba koja je izvela operacije pripadala Hamasu ili je bila dovoljno bliska organizaciji da zna njene vojne tajne.

U posljednja dva mjeseca, Sjedinjene Države zabranile su samo jednu trgovačku kompaniju zbog povezanosti s Hamasom: platformu za razmjenu kriptovaluta u Gazi koja je povezana s nezakonitim transakcijama u vrijednosti od samo 2000 dolara. Neko je uspio zadati puno veći udarac. Mitts vjeruje da su operacije koje su on i njegov koautor otkrili "samo vrh ledenog brijega".