U emisiji Istraga sedmice na TV HAYAT koju uređuje i vodi Avdo Avdić gost je bio i prof. dr. Zlatko Hadžidedić. On se u svom izlaganju osvrnuo, između ostalog, i na Bošnjački sabor i djelovanje rahmetli Alije Izetbegovića u teškim okolnostima 1993. godine gdje je iznio niz neistina na koje je reagovao prof. dr. Mesud Šadinlija na svom Facebook profilu.

"Kaže Zlatko Hadžidedić sinoć na TV Hayat kako je Alija Izetbegović dijelio Bosnu i da je on vidio dokument u kojem se pominje „Bosanska republika“ kao muslimanski dio Bosne, koji je u septembru 1993. na Prvom bošnjačkom saboru cirkulirao tajno, valjda kao Alijin projekat podjele. U ovoj zemlji sve teže je prepoznati ko laže, ko i laže i krade, a ko samo ne zna, pa lupeta", piše dr. Šadinlija.

On daje pojašnjenje o nastanku spornog dokumenta i navodi gdje je sve bio razmatran te da na kraju nije usvojen.

"Papir sa projektom „Bosanske republike“ nije se pojavio u septembru 1993. u kuloarima Prvog bošnjačkog sabora. Ta ideja je uobličena u Ženevi 23. juna 1993. na sastanku međunarodnih mirovnih posrednika Owena i Stoltenberga sa Slobodanom Miloševićem i Franjom Tuđmanom. Cijeli projekat se obično naziva Owen-Stoltenbergov mirovni plan, a sam David Owen ga je označavao kao srpsko-hrvatski, odnosno Tuđman-Miloševićev mirovni prijedlog. Ovaj plan je nudio “Bosansku republiku” sa trećinom teritorije Bosne i Hercegovine, izlazom na Savu i morsku obalu, i Sarajevom kao glavnim gradom. Plan je u septembru razmatran i na Saboru i na zasjedanju Skupštine RBiH, i kao što je već poznato, nije prihvaćen", zaključuje dr. Šadinlija.