NATO je u srijedu obećao da će pojačati svoju odbrambenu industriju, jer je ruska invazija na Ukrajinu stvorila ogromnu potražnju za dodatnim zalihama u ratom razorenoj zemlji i u cijeloj alijansi koja je nadmašila sposobnost NATO-a da proizvodi oružje i municiju.

"Nismo bili u mogućnosti da proizvedemo vrstu sposobnosti u onom obimu koji nam je potreban ni za naše vlastito odvraćanje i odbranu ili za podršku Ukrajini", rekao je jedan visoki zvaničnik NATO-a novinarima, govoreći pod uvjetom da ostane anoniman.

Ovo obećanje obavezuje članice NATO-a da članice ne postavljaju trgovinske barijere na odbrambenom tržištu alijanse, da zajedno kupuju oružje kad god je to moguće i da bliže sarađuju s Ukrajinom i NATO-ovim indo-pacifičkim partnerima na proizvodnji odbrane.

Ključni dio obećanja je standardizacija oružja u cijeloj alijansi: Rat u Ukrajini je pokazao da čak i standardna municija od 155 mm često ima male razlike što znače da se ne može koristiti u artiljeriji različitih zemalja.

„To je loše za vojnog komandanta jer znači da imate različite posude municije, produžava vam linije snabdijevanja. Jednostavno je strašno svuda okolo”, rekao je zvaničnik. Kupovina municije širom alijanse sada će biti predmet standardiziranih smjernica, dodao je zvaničnik.

Novo obećanje je priznanje da je Zapad do sada imao poteškoće da poveća svoju odbrambenu industrijsku bazu. Obećanje EU da će poslati milion artiljerijskih metaka u Ukrajinu do marta bit će ispunjeno tek do kraja ove godine, a evropske zemlje pretražuju svijet u potrazi za granatama koje se još uvijek prodaju, iako su cijene porasle.

Zvaničnici NATO-a su odlučni da to isprave i kažu da je alijansa na putu da proizvede otprilike 2 miliona metaka artiljerijske municije kalibra 155 mm ove godine, a mogla bi dostići 3 miliona metaka 2025. godine. "To nije dovoljno, ali je veliki porast", rekao je zvaničnik. Iako cilj nije "strogo nadmašiti Rusiju u sirovom smislu, moramo biti u stanju da proizvedemo ono što nam je potrebno za odvraćanje i odbranu NATO-a i za snabdijevanje Ukrajine", dodao je on.

Članovi su također motivirani željom da smanje ovisnost zapadne odbrambene industrije o kineskim komponentama. Interni sporazum NATO-a koji je dogovoren prije nekoliko sedmica za ponovnu procjenu NATO-ovih vojnih lanaca snabdijevanja upozoravao je na prijetnju Kine koja bi mogla ugušiti protok ključnih komponenti. Iako se Kina ne spominje eksplicitno u obećanju od srijede, njena dominacija u ključnim dijelovima lanca opskrbe podstakla je pozadinske rasprave, rekao je zvaničnik.