Stotine djece migranata bez pratnje širom Evrope prisiljene su da rade kao vojnici za moćne narko kartele kako bi zadovoljili sve veći apetit kontinenta za kokainom, pokazalo je istraživanje Guardiana.

Policijske snage EU upozorile su na eksploataciju afričke djece od strane kokainskih mreža koje djeluju u zapadnoevropskim gradovima uključujući Pariz i Brisel, dok nastoje proširiti evropsko tržište kokaina vrijedno 11 milijardi eura.

Agencije za zaštitu djece upozorile su da kokainske bande, koje iskorištavaju "neograničenu" ponudu ranjive afričke djece koja im je na raspolaganju, koriste brutalna sredstva za kontrolu svojih žrtava, uključujući mučenje i silovanje ako ne prodaju dovoljno droge.

Izvori su za Guardian rekli da bi London mogao biti sljedeći nakon što je policija nedavno pronašla izvjestan broj marokanske i alžirske djece, naizgled žrtava torture, za koje vjeruju da su ih kokainske bande krijumčarile u zemlju.

Zabrinutost zbog nivoa eksploatacije bila je tolika da su se u martu policijske snage EU – zajedno sa agencijama Ujedinjenog Kraljevstva i UN-a i Europolom – sastale kako bi razgovarali o tome kako se pozabaviti eksploatacijom i trgovinom afričkom djecom od strane narko-mreža sa sjedištem u zapadnoj Evropi.

Odvojena nedavna procjena policijskih snaga EU koje istražuju ozbiljan organizirani kriminal i trgovinu ljudima zaključuje: „Švedska, Belgija, Holandija, Španija i Francuska predstavile su nekoliko konkretnih slučajeva eksploatacije stotina maloljetnika iz sjeverne Afrike, koje su mreže za trgovinu drogom regrutirale za prodaju narkotika .”

Drugi izvori vjeruju da bi se prava brojka mogla biti više hiljada, a najnoviji policijski podaci pokazuju da je 15.928 djece bez pratnje stiglo u Evropu 2022. godine, od kojih su mnoga kasnije nestala.

U nedavnom dokumentu belgijske federalne policije za Europol stoji: “Hiljade maloljetnika stranih državljana bez pratnje svake godine prijeđu granice EU, nestaju bez ikakvog traga. Mnogi od njih su 'zarobljeni' od strane kriminalnih krugova da ih iskoriste, što pogoršava njihove traume."

Eric Garbar, šef odjela za trgovinu ljudima i krijumčarenje u belgijskoj saveznoj pravosudnoj policiji, jedan je od policajaca koji vode pokušaje da se uhvati u koštac s eksploatacijom djece bez pratnje od strane kriminalnih mreža. Rekao je: „Kod afričkih maloljetnika, uglavnom Marokanaca i Alžiraca, najvažnija oblast je eksploatacija od strane OKG [organizovanih kriminalnih grupa] uključenih u kriminalne aktivnosti kao što je trgovina drogom.

Policija navodi marokansku "Mokro mafiju" kao glavnog eksploatatora djece. Organizacija uključuje nekoliko najvećih evropskih kartela za krijumčarenje kokaina, koji rade direktno s južnoameričkim proizvođačima. Smatra se da je grupa aktivna u belgijskoj luci Antwerpen, glavnoj kapiji kokaina u Evropu.

Mokro mafija je notorno brutalna i prijeti belgijskom ministru pravde, a u Holandiji holandskoj princezi. Ranije ove godine, određeni broj njenih članova koji su učestvovali u nizu gangsterskih ubistava osuđeni su na doživotni zatvor.

Policija ima dokaze da se djeca krijumčare direktno iz Maroka u kokainske mreže u Evropi, a mnoga su namamljena društvenim mrežama i obećanjima o boljem životu.

“Mocro mafija razumije da u svojoj zemlji porijekla ima na raspolaganju neograničene ljudske resurse,” rekao je Garber.

Caroline Vrijens, flamanska povjerenica za prava djece, rekla je da su afrička djeca "najugroženija" u Evropi i pozvala vlasti na hitnu akciju kako bi se riješilo to pitanje.