Ekonomija | 29.01.2023.

Zašto laže Nova BH

Namirnice u BiH ne samo da nisu skuplje nego u Njemačkoj nego su neuporedivo jeftinije

Prosječna plata u BiH je 586, u Njemačkoj 2.727, a u Hrvatskoj 866 eura. Matematika je i više nego jasna, a vlasti u BiH ne čine konkretne poteze da olakšaju život svojih građana. Čini se kako je priča o smanjenju PDV-a na osnovne životne namirnice kao i inicijativa o ukidanju akciza na gorivo bila samo predizborna kampanja.

R.I.

Ovo je objavila televizija Nova BH uz prigodnu tabelu i poređenje cijena u Bosni i Hercegovini, Njemačkoj i Hrvatskoj. Tvrde da su koristili podatke Agencija za statistiku BiH, Eurostata i sajta Numbeo. Međutim, letimičnim pogledom na cijene određenih proizvoda koje su naveli, može se zaključiti da je riječ o bezočnim lažima. Primjerice, Nova BH navodi da je mlijeko u BiH skuplje nego u Njemačkoj i Hrvatskoj sa cijenom od 1,28 eura po litru. U Njemačkoj mlijeko, kako navode, košta 1,02, a u Hrvatskoj 1 euro. Pogledajmo stvarne cijene umjesto statistike. U Konzumu u Bosni i Hercegovini mlijeko košta 2,25 KM, odnosno 1,15 eura, dok u Njemačkoj u trgovačkom lancu Kaufland, jednom od najvećih u toj zemlji, mlijeko košta 2,29 eura. Dakle, duplo skuplje nego u BiH. Nadalje, Nova BH tvrdi da pakovanje od 12 konzumnih jaja u BiH košta 2,45 eura, a u Njemačkoj 2,67 eura. Cijena 10 komada jaja L klase u Konzumu u BiH je 2,22 eura, dok je u njemačkom Lidlu akcijska cijena 12 komada jaja 3,19 eura. Ni cijena piletine nije onakva kakvu predstavlja Nova BH. U svojoj tabeli su naveli da je kilogram pilećeg filea u BiH 6,13 eura, a u Njemačkoj 7,85 eura. Cijena pilećeg filea u Lidlu u Njemačkoj je 8,66 eura, na akciji, a u bosanskohervegovačkom Konzumu 4,9 eura po kilogramu.

Puter je, tvrdi Nova BH, u Bosni i Hercegovini skuplji nego u Njemačkoj, cijena je 15,9 eura po kilogramu, a u Njemačkoj 14 eura. Stvarni podaci pokazuju da je kilogram putera u BiH 13,80 eura, dok je cijena putera u Njemačkoj 34,95 eura po kilogramu.

Za ulje se također tvrdi da je skuplje u BiH nego u Njemačkoj, što nije tačno. Naime, navodi se da je cijena litra ulja u BiH 2,10, a u Njemačkoj 1,39 eura. Istina je da u njemačkom Kauflandu ulje, čak i kada se kupuje paket od 6 litara, što je po logici stvari uvijek jeftinije, litar košta 4,3 eura, dok u Bosni i Hercegovini košta 2 eura i to najskuplje suncokretovo ulje koje ima u prodaji.

Dakle, kada se uporede cijene u trgovinama, bez obzira na to što razlika u cijenama u zavisnosti od prodavnice do prodavnice može varirati nekoliko feninga ili nekoliko centi, jasno je da su cijene u Njemačkoj drastično više nego u BiH. I to je razumljivo i logično. Ali nije razumljivo ni logično da mediji lažu građane Bosne i Hercegovine uljepšavajući im sliku Njemačke, a blateći vlastitu državu.

U galeriji fotografija pogledajte cijene u njemačkim trgovačkim lancima.

Stavovi koje zastupaju autori nisu nužno i stavovi uredništva. Nijedan dio ovog izdanja ne smije se umnožavati, kopirati ili na bilo koji način reproducirati i koristiti bez izdavačevog pismenog dopuštenja.

Povezani članci

POMFRIT KRIZA: Sektor brze hrane pao 9% , ljudi sve manje jedu vani

Eksperiment dvije Njemačke: kapitalizam protiv socijalizma

KRAH BOSANSKOHERCEGOVAČKOG IZVOZA: Nema struje i željeza, nema ni para

Zemlja s najvišim plaćama u Evropi traži radnike