Turska avio kompanija Baykar isporučila je Poljskoj 24 bespilotne borbene letjelice Bayraktar TB2 (UCAV) ovog mjeseca, saopštio je Sekretarijat za odbrambenu industriju (SSB).

Prve serijske isporuke izvršene su u oktobru 2022. godine, nakon čega su uslijedile isporuke u aprilu i oktobru 2023. godine, te posljednje u maju ove godine.

U 12. bazi bespilotnih letjelica u Poljskoj održana je ceremonija primopredaje uz učešće Haluka Görgüna, predsjednika SSB, Pawela Bejde, zamjenika ministra odbrane Poljske i generalnog direktora Baykara Haluka Bayraktara.

Görgün je rekao da je Türkiye sada globalni igrač u oblasti dronova, brodskih projekata, elektronskih sistema, kopnenih vozila, oružja i sistema municije zahvaljujući svom domaćem dizajnu i naprednim tehnološkim mogućnostima.

"Baykar je kompanija koju prati cijeli svijet sa svojim mladim talentima, snagom koja mijenja igru, revolucionarnim vrhunskim tehnologijama i izvoznim uspjesima i nacionalni je ponos naše zemlje", rekao je. „Ovaj uspjeh naše kompanije pozitivno podiže imidž naše zemlje u svijetu.“

Ovim projektom Türkiye je prvi put u svojoj historiji izvezla visokotehnološki UCAV u zemlju članicu NATO-a i EU.