Historijski važna zgrada, koju je u skladu s izvornom strukturom obnovila Glavna uprava za vakufe Ministarstva turizma i kulture, podignuta prije 300 godina u istanbulskoj četvrti Beyoğlu, ponovo je otvorena, javlja Daily Sabah.

Osnovana 1620-ih godina, Kasımpaşa Mevlevihane je treća mevlevihana otvorena u Istanbulu, nakon onih u Galati i Yenikapı. Prvi je put obnovljena  1731. godine, pod pokroviteljstvom sultana Selima III 1796. i ponovo 1835. pod sultanom Mahmudom II. Tokom 300 godina od svog osnivanja do zatvaranja tekija 1925. godine, bila je ključna u odgoju pripadnika osmanske civilizacije.

Njena arhitektura odražava tradicionalni osmanski dizajn, sa središnjim dvorištem okruženim sobama za molitvu, meditaciju i zajednička okupljanja. Glavna dvorana, ili semahane, mjesto je gdje su se održavale očaravajuće sema ceremonije. Te ceremonije nisu bile samo predstave nego duboki duhovni rituali usmjereni na postizanje stanja božanskog jedinstva i transcendencije.

Kroz svoju historiju, ova je mevlevihana igrala vitalnu ulogu u duhovnom i kulturnom životu Istanbula. Služila je kao središte vjerskog obrazovanja, umjetničkog izražavanja i filozofskog diskursa. Učenje sufijskog mistika Mevlane Jalaluddina Rumija, koje je naglašavalo ljubav, toleranciju i duhovno prosvjetljenje, duboko je odjeknulo kod mnogih ljudi, privlačeći ih mevlevijskom redu i njegovim tekijama.

Poznati turski putnik iz 17. stoljeća Evliya Çelebi, s jednom nogom u Kasımpaşa Mevlevihane, a drugom obilazeći tri kontinenta, usnio je san u kojem je primio blagoslov Poslanika Muhammeda a.s. koji je protumačio šejh Abdullah Dede iz Kasımpaşa Mevlevihane prije nego što je napisao svoju "Knjigu putovanja".

U ovoj su mevlevihani ,mnoge poznate ličnosti ostavile traga, a napuštena je i opuštena 1925. godine, te potpuno spaljena 1976. godine. Danas je opet podignuta iz pepela.