Sankcije ruskoj naftnoj industriji zbog agresije te zemlje na Ukrajinu prijete novim udarom na džepove potrošača. U zemljama EU već je zabilježen rast cijena benzina i dizela u posljednjih mjesec dana a sada naftne kompanije upozoravaju da će  dizel dodatno poskupjeti od 5. februara zbog sankcija.

Naime, od 5. februara na snagu stupa EU zabrana kupovine ruskih naftnih derivata, mjera kojom se upotpunjuju embargo na sirovu naftu iz ove zemlje koja stiže brodovima i ograničenje od 60 dolara po barelu koji su već na snazi. Ova mjera, kojom se nastoje ugušiti ruske finansije kako bi se potkopali njeni ratni napori u Ukrajini, međutim, također će imati štetan učinak na evropsko tržište goriva.

Evropa još uvijek uveliko ovisna o Rusiji kada je u pitanju opskrbi dizelskim gorivom. U novembru je, naprimjer, 44% uvoza ovog goriva dolazilo iz Rusije. Razlog za ovoliku ovisnost je ponuda i potražnja. Svaki dan kontinentu nedostaje 1,3 miliona barela dizela koji se mora kupiti izvan kontinenta.

Deficit proizvođača u velikoj je mjeri povezan s energetskom strategijom Evropske unije. Njihova snažna predanost što skorijem odustajanju od fosilnih goriva uzrok je pada ulaganja sektora u ovaj posao posljednjih godina. Do te mjere da je, prema podacima evropske udruge poslodavaca u rafinerijskom sektoru Concawe, u posljednjih dvanaest godina na kontinentu zatvoreno 26 rafinerija, što je smanjilo rafinerijski kapacitet za 18 posto, čime se povećala ovisnost o trećim zemljama.

U ovom kontekstu deficita proizvodnje i ovisnosti o Rusiji, ako će se opskrba dodatno smanjiti stupanjem na snagu sankcija 5. februara a potražnja će se održati, ili čak rasti u hladnim zimskim danima, jasno je da će cijene dizela u nadolazećim mjesecima znatno porasti.

Oko 70% novih automobila još uvijek ima pogon na fosilno gorivo. Stručnjaci pojašnjavaju da se “dizel kupuje putem godišnjih ugovora koji imaju mnogo dodataka, od kojih je najvažnija međunarodna cijena samog dizela. Ako embargo Rusiji izazove nestašicu i ta cijena poraste, to se prenosi na trošak onoga što plaćate čak i ako ruski dizel ne kupujete direktno”.