Izraelske snage pokrenule su u utorak smrtonosni napad na okupiranu Zapadnu obalu, ubivši šest Palestinaca i granatirajući porodične kuće. Izraelske specijalne snage opkolile su dom u selu Kafr Dan, u blizini Dženina, prije nego što su ga granatirali, javila je zvanična palestinska novinska agencija WAFA.

Upad je uslijedio nakon što je naoružano krilo palestinskog islamskog džihada u utorak saopštilo da su uključeni u "žestoke" borbe s izraelskim trupama u selu. Izraelska vojska je kasnije potvrdila da je koristila jurišne helikoptere u operaciji.

Muškarci ubijeni u raciji imali su između 21 i 32 godine, saopćilo je palestinsko ministarstvo zdravlja.

Jedan od ubijenih Palestinaca identificiran je kao Ahmed Smoudi, brat 12-godišnjaka kojeg su ubile izraelske snage 2022. godine.

Palestinsko društvo Crvenog polumjeseca saopćilo je da je nekoliko Palestinaca ranjeno u napadu.

Kasnije u utorak, izraelska vojska je objavila da je izvela "kontraterorističku" operaciju u selu i ubila četiri naoružana Palestinca.

Napad je uslijedio samo dan nakon što su izraelske snage u ponedjeljak ubile četiri Palestinca u blizini Ramale, i još trojicu u Jeninu prošle sedmice.

Izraelski napadi na okupiranu Zapadnu obalu značajno su se povećali od 7. oktobra i rata u Gazi koji je u toku. Najmanje 538 Palestinaca ubijeno je na Zapadnoj obali od oktobra, oko 5.200 je ranjeno u vatri izraelske vojske, a hiljade je zatvoreno, navodi ministarstvo zdravlja.

Izrael je optužen da je počinio djela koja uvjerljivo predstavljaju genocid od strane Međunarodnog suda pravde (ICJ) za svoje brutalno i neselektivno bombardiranje Gaze u kojem je ubijeno najmanje 37.000 ljudi.

Prema podacima nevladine organizacije Adameer od početka napada 7. oktobra preko 8.425 Palestinaca uhapšeno je na Zapadnoj obali, od čega 540 djece i 280 žena. Izraelsci su uhapsili najmanje 66 novinara, a izdato je 5.120 naloga za administrativni pritvor, čak i za djecu.