Da se Eric Clapton ludo zaljubio u suprugu svog prijatelja, člana Beatlesa Georgea Harrisona, prelijepu manekenku i fotografkinju Pattie Boyd, te da nije stao sve dok je nije uspio oženiti, nije tajna. Naime, taj ljubavni trokut postao je najpoznatiji u svijetu rocka sedamdesetih godina prošlog stoljeća.

Pojedinosti priče već su u prošlosti ispričali sami protagonisti. Pattie Boyd, koja je bila u braku sa obje zvijezde, ispričala ih je u svojim memoarima „Wonderful tonight: George Harrison, Eric Clapton and me“ objavljenim 2007. godine. Sada, sa 79 godina, ide korak dalje i odlučila je dati na aukciju neke od memorabilija i ljubavnih pisama.

Priča ovog trokuta počinje 1964. godine kada su Beatlesi, na vrhuncu uspjeha, snimili muzičku komediju What a Night That Day! Među statistima bila je i manekenka Pattie Boyd u koju je George Harrison bio zaljubljen do ušiju. Pattie je postala inspiracija za jednu od najvećih pjesama Beatlesa, Something, koja je objavljena na albumu Abbey Road iz 1969. godine. Par je pred oltar stao 1966. Taj brak obilježila je stalna turneja benda a Harrison je čežnju za njom izražavao kroz pisma i razglednice koje su sada u prodaji.

U isto vrijeme na scenu je stupio Eric Clapton, koji je postao veliki prijatelj Harrisona i često je posjećivao dom para. Clapton se osjećao beznadežno opčinjen Pattie do te mjere da joj je potajno pisao pisma. “Htio bih te pitati voliš li još uvijek svog muža ili voliš nekog drugog. Sve je ovo jako važno... Moram znati”, rekao je u jednom od njih. Ali Boyd ga je odbila. Kažu da je jednog dana Clapton rekao Harrisonu: "Zaljubljen sam u tvoju ženu, što ćeš učiniti u vezi s tim?" Gitarist Beatlesa mu je odgovorio: “Radi što želiš. To me ne zanima".

“Ma koliko se trudio, nisam je mogao izbaciti iz glave”, priznao je Clapton u svojim memoarima, „Clapton: The Autobiography.“ Boyd, koja je bila nadahnuće za pjesmu Something, također je poistala nadahnuće za Claptonov hit „Layla“. Upravo je ta pjesma manekenki otvorila oči: “Bila je to najljepša pjesma koju sam ikad čula”, priznala je. U isto vrijeme, Pattie je saznala da njen muž ima aferu s tadašnjom ženom Ringo Starra, Maureen. I to je bila kap koja je prelila čašu.

George i Pattie rastali su se 1974. godine, četiri godine kasnije i u dokumentima, a za Claptona se udala 1979. Rastali su se deset godina kasnije zbog problema povezanih s Claptonovim alkoholizmom, zlostavljanjem i nevjerama. Pattie Boyd i George Harrison održavali su dobre odnose sve do pjevačeve smrti 2001. godine.

Rasprodaja pisama i memorabilija će se održati u londonskom Christie'su od 15. do 22. marta. Najstarije pismo koje je Clapton napisao datira iz 1970. godine i u njemu joj kantautor sugerira da bi trebala prekinuti s Harrisonom. U jednom od pisama tvrdi da bi žrtvovao sve za nju. “Žrtvovao bih svoju porodicu, svog boga i svoje postojanje za tebe... A ti se ipak ne mičeš. Na granici sam, dao sam sve u potrazi za znakom, ali postoji samo tišina”, napisao je. “Zašto sumnjaš u ovo? Jesam li ja loš ljubavnik? Ružan sam? Jesam li preslab ili prejak? Ako hoćeš, uzmi me, jer ja sam tvoj. Ali ako me ne voliš, molim te raskini čaroliju koja me veže. Držati divlje životinje u kavezima je grijeh... A pripitomiti ih je božanstveno.“