Na današnji dan, 18. jula 715. godine ubijen je Muhamed bin Kasim, arapski osvajač zapadnih indijskih područja. Živio je u doba izrazito snažne ekspanzije islama, kad je muslimanski svijet još uvijek bio ujedinjen pod vlašću jednog halife (nasljednika Poslanika Muhameda a.s.) sa središtem u Damasku. Radilo se o Umejadskom halifatu.

Budući da su 711. muslimani pod osvajačem Tarikom bin Zijadom prodrli iz Sjeverne Afrike preko Gibraltara na Pirenejski poluotok, Omejidski se halifat protegnuo od područja današnje Španije pa do granica današnje Indije. Računa li se samo zračna udaljenost, radi se o gotovo 7000 kilometara.

Bin Kasim rođen je oko 695. godine. Pripadao je plemenu Saqqafi a n jegov je daidža bio Muhamed Ibn Yusuf, guvernera Jemena. Njegovo rasuđivanje, potencijal i vještine prepoznate su od ranih dana. Bio je i blizak rođak Hajjaja bin Yousufa, zbog čijeg je utjecaja mladi Muhamed bin Kasim postavljen za guvernera Perzije još dok je bio tinejdžer, te je ugušio pobunu u toj regiji. Osvojio je regije Sindh i Punjab duž rijeke Ind za Umejadski halifat.

Postoje i dugoročni i kratkoročni razlozi za osvajanje Indije. Arapi su trgovali s Indijom i istočnom Azijom. Trgovina se odvijala pomorskim putem; put je bio nesiguran zbog pljačke gusara Sindha. Arapski pobunjenici također dobivaju utočište u Sindhu. Tako su Umejadi željeli učvrstiti svoju vlast i također osigurati trgovački put. Pirati su pljačkali darove cejlonskog vladara Hijjaju i napadali arapske brodove koji su prevozili siročad i udovice muslimanskih vojnika koji su poginuli u današnjoj Šri Lanki.

Umejadski halifat naredio je Bin Kasimu da napadne Sindh. Predvodio je 6.000 sirijskih konjanika, a na granicama Sindha mu se pridružila prethodnica i šest hiljada jahača deva s pet katapulteva. Bin Kasim je prvo zauzeo Debal, odakle je arapska vojska marširala uz Ind. Kod Rohrija su ga dočekale Dahirove snage. Dahir je poginuo u bitci, njegove snage su poražene i Muhamead bin Kasim je preuzeo kontrolu nad Sindom.

Ušao je u Daibul 712. godine. Nastavio je osvajati u nizu Nirun, Brahmanabad, Alor, Multan i Gujrat. Nakon osvajanja Multana, došao je do granica Kraljevstva Kašmir, ali je njegova smjena zaustavila daljnje napredovanje. Sada su muslimani bili gospodari cijelog Sindha i dijela Punjaba do granica Kašmira na sjeveru.

Nakon osvajanja, usvojio je politiku pomirenja, tražeći da domoroci prihvate muslimansku vlast u zamjenu za nemiješanje u njihove vjerske i kulturne običaje. Također je uspostavio mir jakim poreznim sistemom. Zauzvrat je dao garancije sigurnosti života i imovine domorodaca.

Ubijen je 18. jula 715. godine u dobi od dvadeset godina. Muhamed bin Kasim ubijen je navodno po naredbi novog halife Umejadskog halifata, koji se obračunao s osobama iz ranijeg režima. Danas je Muhamed bin Kasim cijenjen na području Pakistana, a jedna od glavnih pakistanskih luka po njemu se zove Port Qasim. Njegovo ime nose i neke ulice, parkovi i kulturni objekti.