Holivudski glumac Michael Douglas kritikovao je demonstrante na američkim univerzitetskim kampusima koji se bore za okončanje izraelske agresije Gazu tokom posjete Izraelu gdje je izrazio solidarnost s vladom.

Tokom sastanka s izraelskim predsjednikom Isaacom Herzogom u njegovoj rezidenciji u Jerusalimu, Douglas je ciljao na propalestinski studentski pokret koji ima sve više pristaša Americi i svijetu.

Glumac veteran, kojem je uručena izraelska ogrlica sa psećim oznakama i mala igla žute vrpce koja simbolizira solidarnost sa zarobljenicima koje još uvijek drži Hamas, rekao je da su propalestinski demonstranti podlegli "ispiranju mozga".

"Kada pokušate da razgovarate sa mnogima od njih, nema obrazovanja. Nema znanja", rekao je on.

Douglas je rekao Herzogu da osjeća "veliki šok" zbog rastuće kampanje, u kojoj studentski aktivisti pozivaju na prekid agresije i zaštitu života civila, kao i da zahtijevaju da se univerziteti odvoje od izraelskih interesa.

On je također ispričao svoj "duboki šok" tokom svoje posjete kibucu Be'eri na jugu Izraela koji je teško pogođen u napadu 7. oktobra.

“Ovo je veoma teško vrijeme. Osjećam dubok šok zbog ovog iskustva”, rekao je Douglas.

"Sretni smo što smo ovdje i podržavamo Izrael i dijelimo s vama činjenicu da je Amerika definitivno vaš saveznik, kao što je naš predsjednik podijelio s vama. Samo se nadam da će se doći do najnovijih pregovora i da će taoci biti brzo vratiti."

Douglas je veliki pristalica Izraela, poznat po čestim posjetama i dosljedno se zalaže za Izrael u svojoj domovini, Sjedinjenim Državama.

On i njegova supruga Catherine Zeta-Jones bili su domaćini izraelske dodjele Genesis Prize 2020. godine, nakon što je i samom Douglasu dodijeljena nagrada 2015. za svoj doprinos Izraelu.

Prethodni dobitnici također su bivši gradonačelnik New Yorka Michael Bloomberg, vlasnik New England Patriots Robert Kraft, američka pjevačica i glumica Barbara Streisand i redatelj Steven Spielberg.

Ubrzo nakon početka agresije na Gazu prošlog oktobra, Douglas je ponovio svoj proizraelski stav potpisivanjem otvorenog pisma podrške vojnom ponašanju Izraela u Gazi.

Glumac se pridružio poznatim ličnostima kao što su Jerry Seinfeld, Amy Schumer i Gal Gadot.

 

Njegov otac je porijeklom iz ruske jevrejske zajednice.

"Moj otac, Kirk Douglas, rođen Issur Danielovitch, je Jevrej. Moja majka, Diana, nije. Nisam imao formalno vjersko vaspitanje ni od jednog od njih, a dvoje djece koje imam sa Catherine Zeta-Jones su poput mene, odrastaju s jednim roditeljem koji je Jevrej i jednim koji nije. Prije nekoliko godina Dylan je, preko svojih prijatelja, razvio duboku vezu sa judaizmom, a kada je počeo da ide u hebrejsku školu i uči za njegovu bar micvu, počeo sam ponovo da se povezujem sa religijom mog oca", izjavio je Douglas nakon napada na njegovog sina tokom odmora na jugu Evrope.

Druge poznate osobe, od Jennifer Lopez do Drakea, podržali su pokret Artists4Ceasefire koji je vodio kampanju za trajni prekid vatre u Gazi zajedno s hitnom humanitarnom pomoći i oslobađanjem izraelskih talaca koje drže Hamas i palestinskih zatočenika u izraelskim zatvorima.