Kada je riječ o metaverzumu, sve je još uvijek veoma apstraktno: nekima zvuči poznato, ali rijetko ko zna kako da to objasni. No, kompanije već traže kandidate koji znaju kako funkcionisati u ovakvom okruženju, pa se iz tog razloga pojam „specijalista za metaverse“ prvi put pojavljuje na mapi najtraženijih profesija u digitalnom svijetu, prema podacima ISDI poslovne škole. Blockchain i stručnjaci za umjetnu inteligenciju još su dva noviteta na listi koja ima 40 inovativnih profesija koje bi prije nekoliko godina zvučale kao naučna fantastika.

Radi se o nizu poslova koji do nedavno nisu postojali, ali se kao rezultat digitalne transformacije javila potreba da ih neko zapošljava unutar kompanija. Gotovo sto posto pozicija na listi ima nazive na engleskom. Naučnik podataka (data scientist), full stack programmer, osoba koja posjeduje osnovna zanja iz skoro svih oblasti programiranja i koja može raditi sve programerske poslove u osnovnoj varijnati umjesto da firma zaposli tri ili četri specijalista za svaku oblast programiranja, zatim zanimanje cloud architect, što označava IT progesionalca za kreiranje cloud strategije, aplikacija, kreianje planova i upravljanje cloudom. Ove funkcije zahtijevaju zanja iz onoga što se danas zove STEM – nauka, tehnologija, inženjerstvo i matematika. Ostale funkcije vezane su za digitalni marketing, poput digitalnog media planera, specijalista za umetnička dela , programski trgovac , digitalni analitičar, direktor omnikanala. To su funkcije koje zahtijevaju obuku i diplome iz oblasti oglašavanja i komunikacija. Ali nije dovoljno imati samo zvanje, praktično svi kao preduslov stavljaju specijalizaciju ili magisterij, ili prethodno iskustvo u toj oblasti.

Za kreiranje mape, ISDI je koristio bazu od 2.300 kompanija koje obično traže upute za zanimanja sa velikom potražnjom na tržištu. Sarađivali su sa kompanijama Accenture, IBM, WPP, L'Óreal, NTT Data i ISDI Coders kako bi definisali nazive profesija, njihove funkcije i akademsko i radno iskustvo neophodno za njihovo bavljenje. Izraz "specijalista za metaverzum" predložila je konsultantska kuća Accenture. Dan Ciocoiu-Muntiu, šef Metaverse u Accenture Songu u Španiji, Portugalu i Izraelu, objašnjava da je to zbog potrebe da se uključi više osoblja sposobnog za "razvoj ekosistema i koordinaciju sredstava" u tehnologijama proširene stvarnosti (AR), virtuelnoj stvarnosti (VR) i mješovitoj stvarnosti (MR). Potonji nastoji kombinirati stvarno okruženje korisnika sa sadržajem koji se dodaje i dizajnira virtualno. „Dobijanje ovih profila predstavljalo je izazov, jer je to tipično hibridni profil koji kombinuje dizajn i kreativnost u AR/VR i MR sa tehničkim poznavanjem platformi,“ kaže Ciocoiu-Muntiu. Dodaje da je u prošloj godini više od 200 klijenata zatražilo pomoć od Accenturea da shvate “kako metaverzum može promijeniti njihov posao”.

Kada su u pitanju anglicizmi i novonastala imena koja je teško razumjeti, zabuna je uobičajena. Cathy Barrera, doktorica poslovne ekonomije sa Univerziteta Harward, objašnjava da je pojam metaverzum, u stvarnosti, kišobran koji pokriva različite tehnologije, mnoge od njih nisu ni tako nove i koje su već dugo dio stvarnosti nekih industrija.

“Postoje kompanije koje koriste proširenu stvarnost u proizvodnim procesima, na primjer. Drugi, koji koriste virtuelne svjetove da pomognu zaposlenima da sarađuju tokom rada na daljinu”, kaže Barera. Drugi ugao je oni koji žele da koriste metaverzum da dopru do kupaca, kao što su kompanije za video igre, i šire, posvećenost Mete koja želi da stvori kompletan univerzum.

U Španiji, Univerzitet Complutense u Madridu bio je jedan od pionira koji je prošle godine pokrenuo dva programa, certifikat i diplomu iz virtuelne i proširene stvarnosti. I nakon potražnje koja je rasla iz dana u dan, sada je tu i zvanje magistra Metaversa.

Eduardo Herranz Sánchez, profesor i suosnivač obrazovnog entiteta Utopia Academy, koji koordinira kurseve na Univerzitetu Complutense, tvrdi da je interes za učenje o metaverzumu prestao biti predmet "spekulacija" i "mode".

"Za svaki program, u koji uđe 36 studenata, ima 250 zahtjeva, ne računajući one koji traže informacije", dodaje on.

Sánchez, koji je doktorirao računarstvo i tehnologiju, naglašava da su kompanije više zainteresovane za formiranje timova specijalizovanih za disruptivne tehnologije, kao što su one vezane za metaverzum. Mnoge poslovne škole, uglavnom virtuelne, iskoristile su ovaj povećani interes za prodaju kurseva putem interneta. Samo proguglajte “metaverse kurs” i doći ćete do desetak opcija različitih formata i budžeta.

Uz prednost posjedovanja vještina koje tržište najviše zahtijeva, tehnički profili u digitalnom okruženju su ti koji imaju najveće šanse da izaberu gdje, kada i kako žele raditi. Nedostatak ovih kapaciteta ukinuo je otvorenu konkurenciju, gdje kompanije iz različitih sektora priznaju da se „bore“ za iste profesionalne profile. Timovi za ljudske resurse sada moraju tretirati kandidate kao klijente i provoditi u praksi marketinške akcije koje su se donedavno koristile samo za prodaju: hiperpersonalizirani procesi selekcije, ulaganje u reklame i strategije za njihovo pridobijanje prije i nakon zapošljavanja.

Tokom predstavljanja mape, predstavnici šest kompanija složili su se da je najveći izazov stvaranje talenata: njihovo pronalaženje, motivisanje i zadržavanje. Posebno u oblasti arhitekture i inženjeringa clouda. Za svako otvoreno radno mjesto u ovoj oblasti, koje je posvećeno razvoju i implementaciji različitih servisa u online mrežama, u prosjeku je sedam odgovarajućih kandidata. Malo ih je, ali profesionalci koji se bave cyber bezbjednošću su još rjeđi: za svaku poziciju u ulozi informacione sigurnosti postoji između jednog i tri potencijalna kandidata. Poređenja radi, u nizu digitalnih profesija, dizajneri koji rade u oblastima kao što su korisničko iskustvo i korisnički interfejs (UX i UI) obično se takmiče sa 55 drugih ljudi.

Barrera, koji vodi prvi izvršni program o metaverzumu na jednoj od velikih američkih institucija, Poslovnoj školi Univerziteta u Pensilvaniji, dodaje da će uvijek postojati nove tehnologije i potreba za novim profesijama. Trenutno su to metaverzum i blockchain, ali za nekoliko godina to će biti druge stvari. I to ne umanjuje sve druge ljudske vještine: "Čak i kada se tehnologije razvijaju ne znači da su druge vještine zastarjele", zaključuje on.

Izvor: El Pais