Posljednjih nekoliko godina na policama "Bingo marketa" širom Bosne i Hercegovine građani mogu pronaći i masline i maslinovo ulje koje se uvozi iz Turske

Masline i maslinovo ulje zbog svojih brojnih ljekovitih svojstava sve je popularnije u svijetu, pa tako i u Bosni i Hercegovini, javlja Anadolu.

Maslinovo ulje je bogat izvor brojnih blagotvornih i hranjivih tvari te vitamina što ga čini lako dostupnom namirnicom s mnoštvom ljekovitih svojstava.

Posljednjih nekoliko godina na policama "Bingo marketa" širom Bosne i Hercegovine građani mogu pronaći i masline i maslinovo ulje koje se uvozi iz Turske.

Abdurrahman Uvak, direktor firme "UVAK" d.o.o., ističe kako je posljednjih godina sve veća potražnja za njihovim proizvodima i u BiH.

"Ja sam u Bosnu i Hercegovinu došao 1998. godine. Prvo smo se bavili sektorom tekstila, a kasnije smo proširili poslovanje i na druge grane, uključujući sektor hrane. Trenutno sam vlasnik kompanije koja je iz Turske dosad izvezla oko tri hiljade različitih artikala", kazao je Uvak.

On je dodao kako od 2017. godine sarađuju sa poznatom markom "Marmarabirlik", čiji su zastupnik za tržište BiH od ove godine.

"Prošle godine smo prodali 30 tona maslinovog ulja i 26 tona maslina, a ove godine cilj je 70 tona maslinovog ulja i 110 tona maslina. Kao što vidite, u posljednjih pet godina ostvarili smo značajan napredak, počeli smo sa dvije do dvije i po tone, a danas prodajemo oko 100 tona proizvoda", kazao je Uvak.

Istakao je da mnogi ljudi u BiH preferiraju maslinovo ulje i masline koje su probali dok su ljetovali u Turskoj.

"Ranije su u BiH u ovom sektoru bili dominanti Italija i Španija, a povremeno i Grčka, ali zahvaljujući upravi 'Marmarabirlik' ostvarili smo značajan napredak u proteklom periodu i u budućnosti planiramo da svake godine prodaja naših proizvoda raste 30-40 posto", rekao je Uvak.

Ljiljana Dugonjić iz "Bingo marketa" istakla je da su kupci vrlo zainteresovani za masline i maslinovo ulje iz Turske.

"Kupci su se veoma iznenadili kada su vidjeli da uvozimo ulje i masline iz Turske, s obzirom na to da su se s ovim proizvodima upoznali kada su išli na odmor u Tursku. Iznenadili su se i rekli kako ne moraju sada stalno ići, makar zbog ovog ulja i maslina", kazala je Dugonjić.

Naglasila je da u ponudi imaju maslinovo ulje od 250 mililitara, pola litre i litar, dodajući da svako može za sebe naći ponešto u skladu sa potrebama.

Mnoga su istraživanja pokazala su pozitivne efekte maslinovog ulja na zdravlje. Maslinovo ulje prepuno je hranjivih sastojaka, vitamina i ljekovitih svojstava zbog kojih djeluje protubakterijski, protuupalno, protugljivično i protuvirusno.