Šef Ujedinjenih nacija za humanitarnu pomoć Martin Griffiths osudio je izraelski zračni napad na kamp raseljenih ljudi u Rafah na jugu Pojasa Gaze, rekavši da se takva nekažnjivost ne može nastaviti, javlja Anadolu.

“Još jedno mračno ažuriranje iz Gaze. Izraelski zračni napad na Rafah sinoć je ubio desetine ljudi, od kojih su mnoge žene i djeca izgorjeli živi“, napisao je Griffiths na društvenoj mreži X.

Upozorio je na poteškoće i opstrukcije koji i dalje postoje u isporuci pomoći Gazi.

“Još uvijek nismo u mogućnosti da preuzmemo robu od Kerema Shaloma u potrebnom obimu zbog prepreka i aktivnih borbi“, naveo je Griffiths.

Griffiths je pozvao na hitnu akciju kako bi se zaštitili civili i osigurala njihova sigurnost u Pojasu Gaze.

“Takva nekažnjivost se ne može nastaviti. Zaštitite civile. Dozvolite im da nađu sigurnost. Dozvolite im da dobiju pomoć“, poručio je on.

Najmanje 45 osoba, uglavnom žena i djece, ubijeno je, a blizu 250 je ranjeno u nedjeljnom izraelskom napadu na kamp za raseljena lica u Rafahu.

Napad se u nedjelju dogodio u blizini logističke baze UN-ove Agencije za palestinske izbjeglice (UNRWA) u Tal al-Sultanu.

Napad je izazvao oštre osude iz cijelog svijeta usred sve glasnijih optužbi za Izrael da prkosi pozivima da zaustavi smrtonosnu ofanzivu na Pojas Gaze.