Svečani bajramski koncert, centralni dio manifestacije "Bajramluci", kojom osam institucija i organizacija iz Tuzlanskog kantona obilježeva 30 ramazanskih bajrama u nezavisnoj Bosni i Hercegovini, održan je u Velikoj sali Bosanskog kulturnog centra u Tuzli, saopćeno je iz BKC Tuzla.

U programu, koji je bio spoj duhovnog i tradicionalnog nastupili su Nedžad Salković, Hor Behram-begove medrese, Hor Gazi Turali-beg, prof. Senija Berberović na flauti, prof. Jasmina Kasumović na violini, hafizi Sead i Mirsad Mrahorović uz pratnju orkestra hafiza Mirsada Mrahorovića, Imran Čokić, te glumci Irfan Kasumović, Faruk Uščuplić i Hazim Mujčinović.

Bajramsku čestitku uputio je dr. Vahid ef. Fazlović, muftija tuzlanski.

"Bajramska čestitka je jedna naša lijepa ljudska želja, dova. Riječima „Bajram šerif mubarek olsun“ mi prizivamo Božije blagoslove, prizivamo Njegovu milost na sve one kojima je upućujemo. Bajram šerif je bajram časni, plemeniti, a mubarek je od riječi bereket koja se kod nas davno udomaćila i dobro nam je poznata. Mubarek znači blagoslov i milost Božiju. Znači radost, a ima i značenje nebeskog dara. Bereket je nebeski dar - Božiji dar potreban ljudskoj duši kao što je kiša potrebna materiji. I opet je bereket više od toga. Bereket je svaka blagodat koju nam daje Svemogući, Sveimajući Bog. On svojim blagodatima obasipa one koji priznaju Njegove blagodati i koji su Mu na tome zahvalni" poručio je muftija Fazlović.

U galeriji BKC TK su postavljene i dvije izložbe. BZK „Preporod" se predstavio izložbom “Ramazanije” koja obuhvata izbor od 30 antologijskih pjesama iz bošnjačkog pobožnog pjesništva, a Behram-begova medresa izložbu radova likovne sekcije ove škole.

Manifestacija se završava danas, kada će u Plavoj Sali BKC-a Tuzla biti održani Bajramski egleni, tribina na kojoj će o bajramima u bh. književnosti govoriti Hadžem Hajdarević, pisac i publicist, a događaj će moderirati Sead Husić, pisac i uposlenik JU Specijalna biblioteka ”Behram-beg” Tuzla, saopćeno je.

(FENA)