Društvo | 11.08.2021.

INOVATIVNI PROJEKT

Male ulične biblioteke osvajaju Mostar: Posudi, čitaj i vrati

Mostarske biblioteke na otvorenom do sada su postavljene ispred Centra za djecu i mlade SPES, Narodnog pozorišta, Hrvatskog narodnog kazališta, u novoobnovljenom parku u Ulici Maršala Tita i ispred Centra za kulturu

R. I.

Male ulične biblioteke u Mostaru, koje su postavljene prije nešto više od tri mjeseca, za sada funkcioniraju jako dobro i svaki dan imaju sve više korisnika te bi njihov broj u tom gradu uskoro mogao biti povećan.

Biblioteke na otvorenom iz kojih građani mogu besplatno pozajmiti knjigu, ali i donirati svoje primjerke knjiga, postavio je Proni Omladinski klub Mostar kroz projekt "Kreiraj sve(mir)", a smještene su na pet lokacija u gradu i do sada je u njima razmijenjeno više stotina knjiga.

"To je bila ideja naših mladih volontera koji dolaze u klub, koji su imali želju da u Mostaru urade nešto inovativno, nešto što do sada niko nije uradio i na kraju smo uspjeli napraviti pet uličnih biblioteka. One funkcioniraju na način da svako može doći da uzme ili ostavi knjigu i da se posluži nekim štivom koje mu odgovora. Ulične biblioteke za sada super funkcioniraju, a zapažena je i posebno velika zainteresovanost mladih ljudi", istakao je PR projekta Harun Šetka.

Dodao je kako ljudima na početku nije bilo jasno kako će se sve to odvijati, ali da se mnogo njih za kratko vrijeme uključilo u ovu aktivnost tako da se postavljanje uličnih biblioteka pokazalo kao "prava stvar". U njima se može naći razna literatura, poznati svjetski naslovi, ali i slikovnice i udžbenici.

"Ljudi u početku nisu shvatili ovu ideju i kako će to sve izgledati, pitali su kad mogu doći i šta ima u bibliotekama. Za sada sve dobro funkcionira i mislim da je ovo 'jedna stvar' koja je jako dobro prošla u gradu Mostaru", ocijenio je Šetka.

Dodao je kako na jesen, kada počne nova školska godina, planiraju i novu akciju prikupljanja knjiga jer je u proteklom periodu razmijenjeno i dosta udžbenika. 

"Akciju će organizirati uposlenici Proni Omladinskog kluba u Mostaru i naši volonteri. Nije nam bitno koja je vrsta literature, da li su knjige za djecu, mlade ili možda udžbenici. Nadamo se velikom odazivu građana, da napunimo biblioteke da ponovo izgledaju šareno i da privučemo što više ljudi. Ukoliko bude dobar odaziv ili ukoliko se ukaže prilika pomoću nekog drugog projekta, iskreno se nadam da ćemo proširiti ulične biblioteke na ostatak grada i okolna naselja", poručio je Šetka.

Mostarske biblioteke na otvorenom do sada su postavljene ispred Centra za djecu i mlade SPES, Narodnog pozorišta, Hrvatskog narodnog kazališta, u novoobnovljenom parku u Ulici Maršala Tita i ispred Centra za kulturu.

Akcija postavljanja uličnih biblioteka organizirana je u sklopu projekta "Kreiraj sve(mir)" koji je trajao od novembru 2020. do juna 2021. godine.

Stavovi koje zastupaju autori nisu nužno i stavovi uredništva. Nijedan dio ovog izdanja ne smije se umnožavati, kopirati ili na bilo koji način reproducirati i koristiti bez izdavačevog pismenog dopuštenja.

Povezani članci

Ovog ljeta Marokanci će moći kupovati čokoladu i druge proizvode u kombinaciji sa kanabisom

Antimuslimanska mržnja u Austriji dostigla novi maksimum

Kako su izbjeglice u 17. stoljeću koristile medije da se bore protiv nasilja

RAF je u zračnom dvoboju iznad Bosanskog Grahova uništio nacističku avijaciju i snažne trupe na zemlji