Tokom prošle sedmice svjedočili smo najavama istrebljenja u Gazi. Izrael nije morao čekati da pripremi konačni napad: niko nema sumnje u sposobnost njegove vojske za intervenciju i uništenje. Niti je bilo sumnje u potrebu neproporcionalnog odgovora Sjedinjenih Država slanjem vojnog osoblja - USS Gerald R. Ford, njihovog najboljeg nosača aviona - i pružanjem vanredne finansijske pomoći - koju neki procjenjuju na osama milijardi dolara.

Neko bi mogao pomisliti da će Izrael, pojačavajući žestinu napada i ultimatum koji je dao kao egzistencijalnu prijetnju, bolje opravdati, barem međunarodno, veličinu predviđenog razaranja. To bi imalo svoju logiku, perverznu, ali logiku rata. Međutim, čekanje nije odgovor na unaprijed smišljenu potragu za opravdanjem neopravdanog, već na jednostavnu političku računicu Netanyahua i njegovih partnera u vladi: prije nego što je dovršio masakr u Gazi, premijer, s nekoliko neriješenih suđenja za korupciju, mora osigurati svoj politički opstanak; njegovi radikalni ministri kontinuitet su njegovog projekta etničkog čišćenja Palestine.

Historija će razjasniti šta je Netanyahu znao ili nije znao o Hamasovim namjerama. Izraelsko društvo ovih dana zbija redove oko jedne od najkontroverznijih osoba u historiji zemlje, koja je svojom reformom pravosuđa izazvala njezin najveći društveni lom. Ton izjava političkih i vojnih zvaničnika porastao je do te tačke da je izraelski predsjednik, Isaac Herzog, koji je općenito niskoprofilna osoba, izjavio da u Gazi nema nevinih, da je “ogovorna cijela nacija.” Tako, pretvarajući cjelokupno palestinsko stanovništvo u legitimni vojni cilj, idemo od istrebljenja Gaze do genocida nad Palestinom.

Genocid. Država Izrael temelji se na priči tuemeljenoj na mitologiji i simbolima, što je izdiže iznad historije. S druge strane, palestinski je prijedlog bio oslanjanje na historiju an ne na mitove (prema riječima Mahmuda Dervia, velikog palestinskog pjesnika). Prema međunarodnom pravu, genocid je “zločin počinjen s namjerom da se uništi, u cijelosti ili djelomično, nacionalna, etnička, rasna ili vjerska skupina”. I to je riječ koja definira operaciju koja je u toku u Gazi.

Raz Segal, izraelski historičar, stručnjak za studije o genocidu i holokaustu, nedavno je naznačio da ni istrebljenje, ni aparthejd, ni nakba, ni kolonijalizam, ni suprematizam nisu tačni pojmovi koji bi definirali ono što se ovih dana najavljuje, i snažno potcrtao: “Mi se suočavamo sa udžbeničkim slučajem genocida.”

Preuzimajući, bez hiperbola, ideju austrijskog filozofa Günthera Andersa, danas u Gazi svjedočimo – uz dopuštenje međunarodne zajednice – zastarjelosti čovječanstva. Moć i nasilje hipertehničke Države Izrael vodi čovjeka u najgori od svih džehenema. A to će trpjeti više od dva miliona Palestinaca.

Luz Gómez je profesorica arapskih i islamskih studija na Autonomnom univerzitetu u Madridu; svoj je komentar napisala za dnevnik El Pais