Prema kalendaru Mešihata Islamske zajednice u Republici Sloveniji, u nedjelju 9. juna 2024. godine, u Logu pod Mangartom organiziran je memorijalni program posvećen poginulim Bošnjacima na Soškom frontu.

Memorijalnom programu prisustvovao je muftija i predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Republici Sloveniji mr. Nevzet Porić, Samir Kerić, predsjednik Sabora Islamske zajednice u Republici Sloveniji, imami Islamske zajednice u Republici Sloveniji te veliki broj džematlija.

Program je započeo učenjem sure Ja-Sin i dove pred duše poginulih Bošnjaka koji su se borili na strani Austro-Ugarske Carevine. U vojnom mezarju Log pod Mangartom ukopana su 102 poginula Bošnjaka čiji mezari su obilježeni nišanima, dok je veliki broj poginulih za koje se nikada nije saznalo. Islamska zajednica u Republici Sloveniji od 2006. godine organizira memorijalni program želeći da se sjećanje na poginule Bošnjake prenese i na buduće generacije.

Nakon dove koju je pročio Munzir-ef. Čelenka, glavni imam Odbora Islamske zajednice Jesenice, prisutnima se obratio muftija mr. Nevzet-ef. Porić. Najprije se zahvalio imamima i džematlijama koji su svih ovih godina ustrajali da memorijalni program u Logu pod Mangartom zadrži kontinuitet i preraste u tradiciju koja za Islamsku zajednicu u Republici Sloveniji ima veliki značaj, budući da je najavljeno otvorenje džamije u Logu pod Mangartom 1917. godine uzeto za početak institucionalnog djelovanja. Muftija Porić je istakao veliku važnost za utemeljenje memorijalnog programa, naglašavajući da je to i emanet naše generacije kojeg kao obavezu kolektivnog sjećanja i mi treba da prenesemo budućim generacijama. Muftija Porić se posebno zahvalio Munzir-ef. Čelenki, glavnom imamu, te hadži Fuadu Omerdiću, predsjedniku Izvršnog odbora IZ-e Jesenice, kao i džematlijama Jesenica, koji u organizacijskom smislu brinu o memorijalnom programu Log pod Mangartom.

Muftija Porić je ukazao i na simboliku spomenika i ploča koje su uz najviše državničke počasti podignute poginulim borcima a posebno Bošnjacima, kao dokaz njihove hrabrosti i opredjeljenja da budu na pravoj strani historije.

»Ovo mjesto na kojem se danas nalazimo potvrđuje besmisao rata. Uzvišeni Bog stvorio je ljude da žive u zajedništvu a ne da se ubijaju. I danas se u svijetu vode takvi ratovi. Uvijek je važno biti na pravoj strani historije. Prema nekim istraživačima, najčešća riječ koju su Bošnjaci koristili u ovim planinskim vrletima bila je »kismet«, a to znači sudbina. Oni su znali da je njihov kismet, njihova sudbina, bio da dođu na ovo mjesto, a niko od njih nije znao da li će se živ vratiti. Njihove majke, kao i majke Srebrenice nikada nisu dočekale da se oni vrate. Zato smo mi ovdje, da im proučimo Fatihu i da potvrdimo da nisu zaboravljeni. Njihove porodice, kao i porodice žrtava u Ukrajini i Palestini, preživjele su teške trenutke zbog ljudskoga zla. Molimo Boga da se takvo zlo nikad nikome ne ponovi i da se zaustave ratovi u svijetu! Molimo Boga da olakša stanje onima koji su protjerani, da im se obnove domovi i vrati dostojanstvo«, kazao je, između ostaloga, muftija Porić.

U nastavku programa hfz. Ahmed-ef. Alili pročio je salu i ezan za podne-namaz, a obilaskom mezarja i učenjem Fatihe nakon podne-namaza završen je ovogodišnji memorijalni program.