Vijest o smrti majke Muhameda VI prošla je uglavnom nezapaženo prije nekoliko dana. Možda zato što je tiha princeza uvijek tražila utočište u sjenama marokanskih palača sve dok se, nakon što je ostala udovica, nije udala za čovjeka od povjerenja Hasana II., svog muža. Odnos s njenim sinom imao je uspona i padova, ali za života je pokušala unaprijediti uloge žena koje su dio alavitske kraljevske porodice. Ili se možda tako činilo u jednom trenutku.

Život Latife Amahzoune započeo je u uglednoj porodici iz plemena Zayan u regiji Khenifra. Bila je kći guvernera regije i sestrična generala Amehzounea, koji je sudjelovao u neuspjelom državnom udaru 1971. i kasnije pogubljen zbog veleizdaje. Ova mlada žena utjecajne krvi udala se za kralja Hassana II devetog novembra 1961. u dvostrukoj ceremoniji vjenčanja s Lamijom Solh, ženom njegovog šure Moulaya Abdallaha.

Hassan II., dok je još bio nasljednik, imao je burnu ljubavnu aferu s francuskom glumicom po imenu Etchika Choureau. To se dogodilo nekoliko godina prije nego što je upoznao ženu koja će postati njegova supruga i kraljevsko visočanstvo, princezu Lallu Latifu.

Iz njihovog braka rođeno je petero djece, uključujući sadašnjeg suverena, Mohammeda VI. Princeza se nikad nije pojavljivala na službenim događajima ili na fotografijama alavitske kraljevske porodice, niti je imala bilo kakve položaje u dobrotvornim organizacijama, organizacijama za borbu protiv raka ili drugim organizacijama kao što su imale njezine kćeri. Bila je nevidljiva princeza, jedna od mnogih žena u haremu Hasana II. Ona je ipak bila majka prinčeva.

Nakon što je ostala udovica, počinila je svoj čin krajnje pobune; ponovo se udala i to za Mohameda Mediourija, bivšeg tjelohranitelja rahmetli monarha i bivšeg šefa osiguranja u kraljevskoj palači. Njezin drugi brak sklopljen je u maju 2000. Brak se nije svidio njenom sinu i sadašnjem suverenu, štaviše, nikada nije bio služben objavljen niti priznat, pa je morala otići živjeti u Francusku, u luksuzni egzil.

Vjenčanje samo godinu dana nakon smrti Hassana II sa čovjekom koji je prethodno bio odgovoran za sigurnost samog kralja Maroka, otkriva da je to bila zabranjena ljubavna priča koja je započela prije smrti alavitskog monarha. Mediouri je u Maroku bio poznat kao čovjek koji je štitio kralja Hasana II., godinama je bio njegova nerazdvojna sjena na svim službenim izlascima, najvjerniji sljedbenik i osoba od potpunog povjerenja. Njegova sjena, sve do njegove smrti 1999. Čuvar mnogih njegovih tajni, uvijek uz njega  bilo na putovanjima u inozemstvo ili na službenim aktivnostima u zemlji; čovjek ozbiljnog držanja i autoriteta.

Godine 2019. Mohamed Mediouri, tada već očuh marokanskog kralja Muhameda VI. prijavio je napad ili možda pokušaj ubistva u Marakešu; gdje ga je na ulazu u džamiju napalo sedam muškaraca, od kojih trojica naoružana. Njegov vozač bio je teško ozlijeđen. Istraga je pokrenuta kako bi se rasvijetlile činjenice i utvrdilo radi li se o pokušaju ubistva ili nasilnoj pljački, a da se nije došlo ni do kakvog zaključka o identitetu počinitelja, u zemlji s međunarodno uglednim sigurnosnim i obavještajnim agencijama.

Lalla Latifa preminula je u Maroku prošle sedmice. Pogrebna ceremonija održana je istog dana u privatnosti, u mauzoleju Moulay el-Hassan, koji se nalazi u krugu Kraljevske palače u Rabatu. Nije proglašena nacionalna žalost, nisu otkazane svečanosti. Bila je princeza koja je tiho živjela i umrla.

Prve zemlje koje su izrazile sućut monarhu, njezinom sinu, kralju Muhamedu VI. bili su Ujedinjeni Arapski Emirati i Alžir. Godine 2018., njoj u čast, kralj Muhamed VI naredio je izgradnju džamije u gradu Saléu s njenim imenom. Ovaj hram ogromne površine spaja tradicionalnu andaluzijsku arhitekturu s modernim štihom, što je protumačeno kao novo zbližavanje monarha i njegove majke, budući da je nakon toga kralj Muhamed VI nekoliko puta posjetio svoju majku u Francuskoj.