ZAŠTO POČITELJSKI MOST NOSI IME HERCEGOVINA?

Proteklih dana mogli smo čitati opravdana negodovanja radi toga što se Počiteljski most službeno nazvao “Hercegovina”, ali i nerazumijevanja merituma stvari i čuđenja u čemu je, pobogu, problem što se most u sred Hercegovine tako zove. Nerazumijevanje problema još više komplikuju “unitaristi” tvrdnjom da Hercegovina nije ništa drugo nego Južna Bosna, itd.

Da odmah kažemo zašto se most zove “Hercegovina”. Most se tako zove jer još nije sazrio politički trenutak da most dobije naziv “Herceg-Bosna”, a do tog trenutka most nosi privremeno ime “Hercegovina” i nije ništa drugo nego stilska figura amfibolija, kada kažemo jednu riječ koja ima sasvim drugu interpretaciju i značenje. Da bude što jasnije, u nazivu je sadržana samo zapadna Hercegovina. Most u Počitelju se ne zove Počiteljski most radi toga da bi se izbrisalo i zaboravilo ime naselja koje je prvorazredno islamsko naslijeđenje i dragulj bošnjačke kulture. Naziv mosta ima istu ulogu kao krst na brdu Hum iznad Mostar i tamošnji stometarski zvonik.

Rahmetli profesor Muhamed Filipović jednom je kratko obrazložio koliko je za kulturu sjećanja važno očuvanje imena mjesta i toponima: “Imena mjesta, njiva, pašnjaka, polja, naselja, gradova, ulica, trgova, dijelova grada i naselja spadaju u prvorazredne historijske i kulturno-historijske izvore, a njihovo brisanje predstavlja akt brisanja znakova postojanja ljudi, pojedinaca i zajednica etničkog, nacionalnog, vjerskog ili kulturnog karaktera, zbog čega ta imena i predstavljaju sastavni dio historijskog spomeničkog obilježja i karakteriziraju određeni prostor.”

Za one koji ne razumije polemiku oko naziva mosta možda je najbolje objašnjenje dala Adisa Busuladžić: “Most koji nosi naziv “Hercegovina” idealno bi odgovarao autoputu koji ide od Trebinja, pa preko Stoca i Počitelja, preko Neretve spaja Čitluk i Ljubuški. Ovako nama iz Hercegovine je jasno o čemu se ovdje radi.”

(Izvor: Facebook)