Legenda kaže da su ga stanovnici Kaira, kada je jedne mračne noći tokom svetog mjeseca ramazana stigao u Kairo, dočekali lampionima kako bi mu osvijetlili put. Više od hiljadu godina kasnije, ogroman fenjer visok 16 metara uveseljava i dalje stanovnike glavnog grada Egipta.

Nije samo njegova veličina fascinantna, već i činjenica da se pojavio u popularnom kvartu Shubra, na sjeveru glavnog grada, u kojem je većina stanovnika kršćanska a njegov tvorac tvrdi da je najveći u Egiptu.

Nader Alfy, 24-godišnji kršćanski trgovac koji je posljednjih dana sudjelovao u izgradnji ovog ukrasa, kaže da je na njegovoj izgradnji radio više od mjesec dana zajedno s još 15 koptskih kršćana, vjerskom zajednicom koja predstavlja više od 10% stanovništva muslimanske zemlje.

"Komšije muslimani bili su vrlo sretni kad su nas vidjeli na ulici kako izrađujemo fenjer, tokom postupka su fotografirali i pravili selfije i ponudili nam pomoć jer su bili vrlo sretni zbog ove inicijative", kaže Alfy agenciji Efe.

Konstrukcija ove ogromne svjetiljke izrađena je od metala, a sastoji se od postolja i gornjeg dijela koji su zavareni uz pomoć dizalice. Tkanina pokriva masu željeza a mrežu LED svjetala osvjetljava je u noći ramazana.

Za Alfyja činjenica da su neki kršćani zaduženi za izgradnju najkarakterističnijeg ukrasa muslimanskog svetog mjeseca nije iznenađujuća jer je, prema njegovom mišljenju, on  simbol suživota i "jedinstva" između religija i, posebno, "među komšijama".

Međutim, egipatski kršćani često osuđuju diskriminaciju koju trpe u mnogim područjima, na primjer zbog pristupa položajima u vladi i vojsci, uz opetovane napade onih koji su meta, ali u kvartu Shubra vode miran suživot posljednjih godina.

Preko puta ulice, Peter Zaki, vlasnik trgovine igračaka, poduzeo je sličnu inicijativu i izradio još jedan ogroman 12-metarski ukras koji predstavlja polumjesec, simbol islama i kršćanski križ.

"To je simbol jedinstva između kršćana i muslimana. Najposebnije je što to čine kršćani za našu braću muslimane. Tokom naših praznika muslimani također ukrašavaju ulice kršćanskim simbolima", kaže ovaj koptski trgovac.

Zaki se sjeća ogromnog posla oko izrade 12-metarskog polumjeseca, koji je zahvaljujući saradnji komšija bio gotov za samo dvije sedmice. Ponosan je na svoje djelo, posebno zbog njegove simbolike, jer "polumjesec i križ predstavljaju sve Egipćane".

"To je poruka da u Egiptu nema razlike između kršćana i muslimana. Bilo koji problem koji se dogodi između njih nema nikakve veze s vjerovanjima, a prije svega terorizam ne pripada nijednoj religiji", kaže Zaki.