Miroslav Vujčić, dugogodišnji uposlenik Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, trenutno je predsjednik Sindikalne organizacije te institucije. U odbrani Sarajeva učestvovao je od prvih dana i tri je puta ranjavan. Komentirao je glasine da bi Elmedin Konaković mogao postati novi ministar vanjskih poslova.

“Prvi je ministar bio doktor Haris Silajdžić, doktor historijskih znanosti koji je predavao između ostalog i na prestižnom Harvardu, govori perfektno dva jezika: engleski i arapski. Čovjek izuzetno težak za saradnju, ali sa stavom koji su svi poštovali. Drugi ministar, meni i najdraži, bio je doktor Irfan Ljubijankić, jedan izuzetno normalan čovjek, čovjek s kojim si mogao razgovarati o svemu, pristupačan i nenametljiv. Naravno, govorio engleski jezik. Treći je bio Muhamed Šaćirbej, pravnik, advokat, američki državljanin od prije rata, nije bio dugo, ali je isto tako bio neko ko je imao veze po svijetu”, piše Vujčić, nastavljajući: “Nakon njega je došao najmlađi doktor nauka u bivšoj Jugoslaviji Jadranko Prlić, za koga je većina zaposlenih govorila da je ubjedljivo bio najbolji ministar iako je kasnije presuđen kao ratni zločinac.

Nakon doktora Prlića dolazi doktor informatičkih nauka Zlatko Lagumdžija. Mada se o njemu vode polemike, mora mu se priznati izuzetna elokventnost, inteligencija. Nakon Lagumdžije na to mjesto dolazi doktor ekonomskih nauka Mladen Ivanić, o kojem isto tako nosim dobre utiske, jedino što je bio malo previše raskalašen u troškovima. U biti, čovjek o sebi i pri sebi, vrlo korektan. Zatim, Sven Alkalaj, čije prezime sve govori onome ko poznaje geopolitičku situaciju. Jevrejski lobi je najjači u svijetu, a Alkalaj je poznato prezime širom svijeta. Više se ponašao šeretski nego uglađeno, naravno govori engleski i francuski, bio je generalni direktor Energoinvesta, završio Mašinski fakultet, magistrirao na Ekonomskom.

Igor Crnadak je novinar i po meni najlošiji ministar koji je tu udomio pola svoje partije, a njegovi vanjskopolitički izleti su bili beskorisni. I na kraju doktorica Bisera Turković, koja je došla na ovo mjesto sa ubjedljivo najvećim dipomatskim iskustvom. Živjela je prije rata u Australiji, završila je pravo, međunarodne odnose i kriminalistiku, perfektno govori engleski jezik i izvanredno je radila posao što se tiče vanjske politike.”

Vujčić poentira kako pored njih Elmedin Konaković sa svojim obrazovanjem izgleda smiješno te da bi njegovo imenovanje bilo čisto nepoštivanje države i tako važne pozicije. “Jasno nam je kad tu poziciju ne poštuju politički predstavnici Srba i Hrvata jer njihov cilj i jeste da ovu zemlju razvale, ali kad je to cilj Bošnjacima, e onda mi to nije jasno. Profesor fizičkog vaspitanja koji ne govori ni jedan jezik, koji nema apsolutno nikakvo iskustvo u vođenju takve institucije, koji nema nikakvo posebno iskustvo u vođenju bilo koje ozbiljne institucije jer onu koju je vodio je devastirao do neprepoznatljivosti i njegovo postavljanje za ministra bi bilo izrugivanje ovoj državi i njenim institucijama.”