Stari most u Mostaru, koji spaja dvije obale Neretve, jedna je od najvećih turističkih atrakcija Bosne i Hercegovine. Stari je i svojevrsno graditeljsko čudo, koje i danas zaokuplja pažnju stručnjaka i divljenje posmatrača.

Poznato je da ga je prije četiri i po stoljeća sagradio genijalni Hajrudin, učenik čuvenog Sinana, a po nalogu sultana Sulejmana Veličanstvenog. A mnogo je zanimljivih detalja o samoj gradnji, od koji su neki istiniti, a neki pripadaju legendi. Na genijalnost neimara Hajrudina podsjetio nas je Ahmet Kurt, Mostarac, historičar, publicista i autor nekoliko knjiga.

Njegov Facebook status prenosimo u cijelosti.

"Sa ove slike povodnja 1953. godine vidimo kakav je genijalni graditelj bio Hajrudin. Bez hidrometeoroloških zavoda, svojim iskustvom i osmatranjem terena, odredio je visinu i propusnu moć otvora mosta kako bi vode nabujale Neretve bez zastoja mogle proći. Također je zidove na obje strane uzvodno od mosta nakosio kako bi otpor toku rijeke bio što manji. Zabilježene su daleko veće vode, skoro do vrha luka mosta, ali njegova konstrukcija nikad nije bila ugrožena. Viseći drveni most koji je postojao prije izgradnje kamenog luka bio je otprilike u visini Neretve na ovoj slici.

Detaljna dokumentacija o izgradnji mosta je sačuvana i iz nje je vidljivo da je izgradnja mosta trajala jednu građevinsku sezonu, od marta do novembra 1566. godine. Drugačije nije moglo ni biti, jer bi proljetne i jesenje vode nabujale planinske rijeke, kakva je Neretva, srušile i odnijele skelu na kojoj se most zidao.

Hajrudin i nadzornik izgradnje Zaim Mehmed-beg Karađoz najviše su se bojali da nestane para u toku izgradnje, pa da nezavršeni most skupa sa skelama ne odnese jesenji povodanj. Zato je nadzornik obezbijedio sigurne prihode iz dodatnih poreza Hercegovačkog i Kliškog sandžaka. Još uvijek se, tu i tamo, mogu naći pogrešni podaci da je most građen devet godina."

(Izvor: Facebook)