Wikipedia ministar Elmedin Konaković, predsjednik stranke Narod i pravda, ovih dana malo je nervozan otkako mu stranka sve više liči na „Narko i nepravdu“ pa po društvenim mrežama riga vatru i pokoji umni citat velikana svjetske filozofije. Tako je prenio slijedeći citat: "Imajte malo strpljenja – tračevi nisu dugog vijeka. Istina je dijete vremena zato će se prije ili kasnije pojaviti i stati u vašu odbranu". Ispod ovog citata potpisao je njemačkog filozofa Imanuela Kanta.

Vahidin Preljević - germanist, esejist, književni prevodilac, profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu na katedri za književnosti njemačkog govornog područje i kulturologiju, koji je napisao i priredio više knjiga i preko 90 znanstvenih studija i eseja o Robertu Musilu, Hugi von Hofmannsthalu, bečkoj moderni, njemačkom romantizmu, teoriji kulture, književnoj povijesti tijela, odnosu kolektivnih narativa i kulturnog pamćenja, pitanjima književne estetike – kaže da Kant nikada nije izgovorio ono što mu Konaković „gura u usta“.

„Kant, naravno, nikad nije izgovorio ovakve rečenice. Niti je to MVP našao u nekoj Kantovoj knjizi niti bilo kakvom serioznom izvoru. One su preuzete sa neke čudne web-stranice. Ne bih se zaista javljao po ovom pitanju, ali ipak je ove godine Kantov jubilej, pa eto...“, napisao je Preljević na društvenoj mreži X.

U slijedećem postu objasnio je kako je ta izreka - da je "istina kćerka vremena" - u tradiciji imala različite implikacije; u teološkom se ključu koristila u smislu da je "vječita istina" jača od vremena, dok je sekularno tumačenje da je vrijeme to koje proizvodi istinu. U svakom slučaju nema nikakve veze s nekim "tračevima".