Delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH i potpredsjednik SDA Haris Zahiragić reagovao je na svojoj Facebook stranici nakon što je predsjednik stranke Narod i Pravda Elmedin Konaković usporedio imenovanje Vlade FBiH sa imenovanjem Vlade Republike Hrvatske.

"Republika Hrvatska ima građanski Ustav gdje većina u jednodomnom Parlamentu imenuje Vladu, a predsjednik Države samo povjerava mandat za sastav Vlade osobi koja ima najveće šanse za okupljanje većinu (uglavnom na osnovu potpisa koji dokazuju većinu)", napisao je Zahiragić.

On ističe da ako već pokušavate povlačiti paralele između Bosne i Hercegovine i Hrvatske, zašto je mandat za sastav Vijeća Ministara dobila Borjana Krišto, kada stranka koja je delegirala nije pobijedila na izborima?

"Zašto niste formirali Vijeće Ministara prostom većinom u Predstavničkom domu, bez SNSD-a recimo?
Zato što je naše ustavno uređenje mnogo kompleksnije, jer imamo dva doma Parlamenta, jer pored opšte imamo i entitetsku većinu u Predstavničkom domu PSBiH, jer imamo Dom naroda PSBIH.
Kada je Vlada Federacije u pitanju, do posljednjih Schmidtovih amandmana, ona je bila utemeljena na polupredsjedničkom sistemu, gdje Predsjednik FBiH uz saglasnost oba potpredsjednika IMENUJE VLADU FBIH, a većina u Predstavničkom domu je samo potvrđuje", pita Zahiragić.

On podsjeća da se predsjednik i potpredsjednici FBiH biraju u Parlamentu, te oni odražavaju volju klubova naroda i opšte većine.

"Suspenzijom Ustava FBIH, glas Bošnjaka Refika Lende nuliran je, te su Vladu imenovali Hrvatica Lidija Bradara, Srbin Igor Stojanović i Njemac Christian Schmidt. Ukoliko tvrdite da je u FBiH većina u Predstavničkom domu važnija od rukovodstva FBiH, zašto niste imenovali Vladu bez HDZ i SDA recimo - postojala je i takvu većina u Predstavničkom domu?
Kada smo kod "Schmidtovih izmjena" i tvrdnje da su one dugoročne, to je još jedna dobro upakovana neistina koju ste iznijeli.Dugoročni su oni amandmani iz izborne noći, koji su omogućili HDZ-u trajnu kontrolu važnog kluba Hrvata a samim tim i poziciju u Vladi uprkos većini u Predstavničkom domu."

Osvrnuo se i na suspenziju Ustava.

"Dugoročni su i posljednji amandmani koje je donio isti dan kada je suspendovao Ustav i Bošnjake na 24h, samo zato jer ih niste ni pokušali promijeniti. Međutim, suspenzija Bošnjaka je bila jednokratna, kao i mogućnost imenovanja Vlade 2:1 uz potvrdu većina u Predstavničkom domu, jer prema novom rješenju može biti 2:1 nakon što 3:0 ne uspije, ali je potrebna ne samo većina u Predstavničkom domu, nego i većina u Domu naroda - pri čemu ne smije biti 3/5 kluba jednog od naroda protiv, što je brojka koju je trajno omogućio HDZ-u prvim amandmanima u izbornoj noći. Da je to propisao za slučaj imenovanja Nišićeve Vlade, nakon suspenzije Bošnjaka - Lendinog glasa, 3/5 kluba Bošnjaka bi bile protiv, pa ta Vlada uprkos suspenziji Ustava i Bošnjaka ne bi prošla. Dakle, suspenzija Ustava je bila jednokratna na 24h sa ciljem suspenzije Bošnjaka, a Schmidtovi amandmani su trajni jer ih vi niste ni pokušali promijeniti i oni kao takvi nisu dobri za demokratiju, za građanski princip i omogućavaju manjini da vlada nad većinom u FBiH, tj Zagrebu da vlada Sarajevom. Što je najgore, o političkoj kulturi Milanovića piše čovjek čija je stranka, zajedno sa strankom penzionera u koaliciji, osvojila svega 3 direktna i 4 kompenzacijska mandata od 98 i kao takva nametnuta da "lideriše procesima".
I da, ma koliko pisali, izdali ste Bošnjake i našu ustavnu poziciju i ostat ćete zauvijek upamćeni kao takvi", dodaje on.

"P.S. Drži se odbrane kartela i napada na novinare, iako ti i to loše ide, ipak ti ide bolje od ustavnopravne teorije.
Nažalost, ide ti bolje i od lobiranja za usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici, jer umjesto da si kao Ministar vanjskih poslova u New Yorku posljednjih mjesec dana, ti si na facebooku i svaki dan pišeš statuse koji nemaju veze sa tvojom veoma odgovornom funkcijom", piše na karaju Zahiragić.

Njegovo regovanje je komentar na izjavu ministara vanjskih poslova Bosne i Hercegovine (BiH) i predsjendika Naroda i pravde (NiP) Elmedin Konaković komentarisao je dešavanja u susjednim zemljama u konekstu dogovora o formiraju nove vladajuće većine te je povukao paralelu s BiH.

Njegov status prenosimo u cjelosti:

Zoran Milanović je jučer povjerio Andreju Plenkoviću mandat za formiranje Vlade RH.
Uradio je to zato što je Plenković dokazao da ima većinu u Parlamentu.
Sve to desilo se nakon veoma teške izborne kampanje, mnogo teških riječi i uvreda.
Ista stvar se desila u susjednoj Crnoj Gori kad je tadašnji predsjednik Milo Đukanović povjerio mandat Dritanu Abazoviću jer je Abazović imao većinu.
I to se desilo nakon kampanje pune teških riječi i uvreda
Isto je i u ostatku svijeta, samo je kod nas drugačije.
Kad smo okupili VEĆINU za formiranje Vlade FBiH u oba doma Parlamenta FBiH Refik Lendo je BLOKIRAO imenovanje Vlade FBiH sa Nikšićem na čelu jer u njoj nije bilo SDFA.
Kad je Christian Schmidt ODBLOKIRAO proces blokade kako bi VEĆINA mogla potvrditi imenovanje, spin majstori su Vladu FBiH nazvali nametnutom.
Vladu FBiH je imenovala VEĆINA u oba doma Parlamenta FBiH, a Schmidt je otklonio blokadu.
E sad zamislite da je Milanović rekao može mandat, al’ mora Sdp unutra ili da je Đukanović insistirao da unutra mora DPS?
Nezamislivo jel’ tako?
Da se ne vraćamo na onaj dio kako su uopšte došli do većine da biraju Lendu, na Šilje, Muje, Nijaze i lov po šumama.
I na kraju, niste čuli galamdžije koje su govorile da Schmidtove izmjene nisu dugoročne, nakon što su zvanično i trajno prije nekoliko sedmica stupile na snagu?
Nisam ni ja.