Član njemačke Slobodne demokratske stranke (FDP, liberal) Martin Neumaier objavio je na društvenoj mreži TikTok video u kojem liže inventar u javnom WC-u i stavlja četku u usta, koji je ubrzo postao viralan. “Kao mala kazna za luzerskog roba kojeg sam vam nažalost dovukao, sad sam u kolodvorskom WC-u”, komentira usred snimka. Audiovizuelni dokument bio je znak njegovoj stranci, koja na saveznom nivou u vladajućoj koaliciji sa Zelenima i socijaldemokratima, da odluči pokrenuti proceduru isključenja.

„Nedavno su na društvenim mrežama objavljeni video snimci na kojima se vidi jedan od naših kandidata za lokalne izbore kako se ponaša uvredljivo, a možda i kriminalno. Željeli bismo pojasniti da ni lokalno udruženje Aalen-Ellwangen ni okružno udruženje Ostalb nije bilo upoznato s ovim sadržajem dok nije objavljen", navodi se u saopćenju lokalnog ogranka FPD-a.

Nije to jedini kontroverzni video koji se pojavio na njegovom profilu. U drugoj snimci, Neumaier, koji se pojavljuje djelomično gol, maže se izmetom i uspoređuje se s Hitlerom dok pjeva prvi stih pjesme Deutschlandlied ("Deutschland, Deutschland über alles"), zabranjene u Njemačkoj zbog povezanosti s nacizmom. Prema tvrdnjama mediju Tag24, postoji i treći video, u njemu Neumaier maže dildo izmetom i stavlja ga na Kur'an.

Neumaier je bio kandidat za lokalne izbore u njemačkom gradu Aalenu. Zauzeo je drugo mjesto na listi za gradsko vijeće na općinskim izborima 9. juna ali sada su ove video-snimke izazvale reakciju lokalnog ogranka liberala. "Željeli bismo dodatno naglasiti da ne toleriramo niti razumijemo opisane radnje ili izjave te se izričito ograđujemo od njih", ističe se u njihovoj izjavi. Stranka je najavila da će pokušati ukloniti Neumaierovo ime sa svoje izborne liste.