Uz prisustvo velikog broja zvanica u Čajniču je danas upriličena svečanost otvorenja ponovo izgrađene Sinan-begove džamije, koja je do temelja srušena 1992. godine, a ponovo podignuta protokolom između Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH i Generalne direkcije vakufa Republike Turkiye.

Džamija je prvi put sagrađena 1570. godine na inicijativu Sinan-bega Boljanića, zeta velikog vezira Osmanskog carstva Mehmed-paše Sokolovića, a zbog svojih historijskih i umjetničkih vrijednosti uvrštena je na listu svjetske baštine kao spomenik prve kategorije.

Kroz historiju je doživljavala sudbinu ostalih džamija u Bosni i Hercegovini, a posljednji put potpuno je srušena 8. juna 1992. godine. Njena obnova počela je nedugo nakon polaganja kamen-temeljca 2016. godine, a sredstva je osigurala Vakufska direkcija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini putem Generalne direkcije vakufa Republike Turkiye. Radove na izgradnji i obnovi džamije u Čajniču izvodila je turska firma "Sama Insaat" iz Burse.

Zamjenik generalnog direktora Generalne direkcije vakufa Republike Turkiye Hayrullah Celebi, obraćajući se na svečanosti otvorenja Sinan-begove džamije u Čajniču, poručio je kako će vrata ove džamije uvijek biti otvorena kao simbol mira, spokoja i ljubavi, javlja Anadolu.

"Sinan-begova džamija nije samo mjesto molitve već i važan dio našeg kulturnog i historijskog naslijeđa. Stoljećima je simbol bratstva, mira i tolerancije na ovim prostorima, to je ojačalo naše jedinstvo i solidarnost. Danas, oživljavanjem ovog svetog hrama, jačamo vezu s našom prošlošću i ostavljamo važno važno naslijeđe budućim generacijama", poručio je Celebi.

Podsjetio je kako je Sinan-begova džamija samo jedna od brojnih bogomolja porušenih od strane srpskih snaga tokom protekle agresije te kako u slučaju ove džamije nije ostao kamen nad kamenom.

"Radovi na rekonstrukciji su završeni prema izvornim ostacima i na temeljima srušene džamije. Ručno crtani radovi enterijera vratili su vjekovni duh džamije i njen originalni izgled", rekao je Celebi, te dodao:

"Ponovno otvaranje Sinan-begove džamije za molitvu dodatno će ojačati veze prijateljstva i bratstva između dviju zemalja i odigrat će važnu ulogu u prenošenju naše vjere i kulture na buduće generacije. Vrata naše džamije će uvijek biti otvorena kao simbol mira, spokoja i ljubavi."

Naglasio je da će Direkcija vakufa Turkiye i dalje biti uz građane Bosne i Hercegovine i nastaviti sa svojim aktivnostima pod vodstvom predsjednika Turkiye Recepa Tayyipa Erdogana.

"Zahvaljujem se Islamskoj zajednici Bosne i Hercegovine, našim arhitektima, inženjerima, tehničkom i administrativnom osoblju koji su doprinijeli u realizaciji ovog projekta", zaključio je Celebi.

Načelnik Opštine Čajniče Goran Karadžić na svečanom otvaranju ponovo izgrađene Sinan-begove džamije u toj opštini poručio je da je to prilika da se vidi "da ima suživota i da ima budućnosti za ove naše prostore", javlja Anadolu.

"Sam objekat i ova ljepota sve govori. Čajniče je od danas bogatiji grad za još jednu divnu građevinu, u građevinskom smislu i divnu vjersku građevinu, istorijsku i kulturnu", kazao je Karadžić.

Istakao je da će ova džamija, kao biser ovog grada, uz ostale vjerske i istorijske objekte dati mogućnost razvoja ovog grada i razvoja turizma.

"Zato ovaj objekat pored ovog vjerskog dijela ima i druge vrijednosti. Nije to slučajno da se dešava na današnji dan da je i Petrovdan, veliki praznik kod pravoslavaca, na 50 metara razmaka su ova dva divna skupa", kazao je načelnik Čajniča poručujući da građani ne mogu živjeti jedni bez drugih i da se to mora uvažiti.

Direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH Senaid Zajimović izjavio je da podizanjem Sinan-begove džamije Islamska zajednica poziva sve građane države Bosne i Hercegovine u suživot, mir, ljubav, toleranciju i svoja vrata, simbolično, kroz otvorena vrata Sinan-begove džamije, otvara svim građanima i svim ljudima dobre volje, javlja Anadolu.

"Sinan-begova džamija je ponovo spomenik kulturne, ali i civilizacijske snage i pobjede dobra u Bosni i Hercegovini", poručio je Zajimović.

Zajimović je podsjetio da je prema vakufnami iz 1582. godine, Sinan-beg Boljanić u Čajniču podigao džamiju oko koje se kasnije formirala mahala prozvana po njemu. Uz džamiju, koju je dao sagraditi 1570. godine, Sinan-beg je uvakufio i mekteb, tekiju sa musafirhanom, karavan-saraj, 22 dućana, dva mlina na Janjini, te mostove, mesdžide, hamame i druge objekte.

"Danas svega toga nema, ali imamo ponovo izgrađenu džamiju koja nije samo vjerski objekat, već simbol naše historije, tradicije i zajedništva. Njena obnova predstavlja obnovu naše vjere i našeg duha", rekao je Zajimović.

Dodao je da otvaranje ponovo izgrađene džamije u Čajniču pokazuje snagu zajedništva i odlučnosti u očuvanju kulturnog i vjerskog naslijeđa za buduće generacije.

"Obnova džamije Sinan-bega Boljanića ne bi bila moguća bez nesebične podrške naše zajednice, naših građana i naših prijatelja iz Generalne direkcije vakufa koji su prepoznali važnost očuvanja zajedničkog kulturnog naslijeđa. Posebno se zahvaljujem Generalnoj direkciji vakufa Republike Turske koja se odazvala molbi Islamske zajednice da zajedno s njom učestvuje u oživljavanju ovog vakufa i oživljavanju uspomene na njegovog vakifa", rekao je Zajimović.

Pored džamije, obnovljeno je i turbe u dvorištu u kojem se nalaze dvije grobnice u kojima počivaju Sinan-beg i njegova supruga Šemse-kaduna, kao i turbeta van harema u kojem su njihovi potomci.