“Izdaja principa Rafeta Husovića, Crne Gore i Crnogoraca.” To je naslov današnjeg teksta u podgoričkoj Pobjedi u kojem su od sagovornika iz Sarajeva tražili komentar na vijest o ulasku Bošnjačke stranke u novu vladu Crne Gore.

Ulaskom u rekonstruisanu izvršnu vlast Crne Gore Bošnjačka stranka upustila se u riskantnu trgovinu svojim političkim dignitetom i identitetom i dala legitimitet desničarskoj i provelikosrpskoj vladi, zaključak je sagovornika Pobjede. 

To što oko 35 članova nije došlo na sjednicu Glavnog odbora je pogubno za Bošnjačku stranku jer će se vjerovatno desiti raslojavanje, upozorio je geopolitički analitičar Admir Lisica, dok profesor sa sarajevskog Fakulteta političkih nauka, Šaćir Filandra, ocjenjuje da odluku BS da pristupi desničarskoj i provelikosrpskoj vladi ne preba precjenjivati jer se ona u njoj neće ništa pitati

Pobjeda u istom članku donosi i komentar Senada Pećanina, advokata, nekada urednika sedmičnika Dani, koji je napisao na svom X profilu.  

“Bošnjačka stranka je odlukom o ulasku u vladajuću svetosavsko-rusku koaliciju u Crnoj Gori podigla standarde društvenog nemorala i političke izdaje principa kojih se držao prvi predsjednik stranke, časni Rafet Husović”, ocijenio je Pećanin.

On je podsjetio kako je Husović još 2016. godine, uprkos pritiscima, savjetima i izdašnim ponudama koje su dolazile sa svih strana, odbio premijersku funkciju u, kako je naveo, četničkoj koaliciji za satiranje Crne Gore i Crnogoraca.

„Zahvaljujući aktuelnom predsjedniku Ervinu Ibrahimoviću, Bošnjačka stranka je izdala Crnogorce i Crnu Goru, okrenula leđa onima koji su se hrabro i ustrajno godinama borili protiv odnosa prema Bošnjacima kao 'Turcima' koje je opisivao Amfilohije Radović. Bošnjacima u Crnoj Gori partneri i saveznici su postale stranke koalicije čiji je lider četnički vojvoda Andrija Mandić. Vučićeva BIA je ovim konačno ispunila važan cilj. Nakon vođa albanskih partija u Crnoj Gori, konačno su našli bošnjačkog lidera spremnog da, radi par fotelja u novoj Vladi Crne Gore, sklopi savezništvo sa negatorima genocida u Srebrenici i slavljenicima Ratka Mladića“, smatra Pećanin.

 

Rahmetli Rafet Husović, rođen 1964. godine u Rožajama, bio je član Stranke Demokratske Akcije (SDA). Jedan je od osnivača, ujedno i član partije Bošnjačko – muslimanski savez (BMS) čiji je primarni, strateški cilj bio da objedini bošnjačke političke stranke u jednu respektabilnu političku partiju. Svojim angažovanjem i autoritetom dao je značajan doprinos objedinjavanju političkih partija bošnjačkog naroda u jedinstvenu partiju – Bošnjačka stranka.

Za predsjednika Bošnjačke stranke izabran je na osnivačkoj skupštini stranke 26. februara 2006. godine, što je jednoglasno potvrđeno i na kongresu Bošnjačke stranke. Na II kongresu Bošnjačke stranke 18.06.2011. godine ponovo je izabran za predsjednika Bošnjačke stranke.

Obavljao je funkciju ministra bez portfelja u Vladi Crne Gore u periodu od 2009-2012. godine. Nakon parlamentarnih izbora 2012. godine, izabran je za potpredsjednika Vlade Crne Gore za regionalni razvoj. Na III kongresu Bošnjačke stranke 25.07.2015. godine ponovo je izabran za predsjednika Bošnjačke stranke.

Funkciju potpredsjednika Vlade Crne Gore za regionalni razvoj obavljao je i u periodu 2016-2020.

„Dokaz da se politikom na Balkanskom poluostrvu, prenaseljenom mržnjom, sujetom, netolerancijom i neodgovornošću, može baviti, i to uspješno, na jedan drugi visokoetičan način, primjeren uljuđenim demokratskim zajednicama, u čijoj su osnovi poštovanje, uvažavanje, argument i svekolika pristojnost, svojim je primjerom pokazao Rafet Husović“, napisat će nakon njegove smrti publicista Željko Rutović.

„U svijetu nepovratno oboljelom od otuđenosti i grubog interesa, Rafet je svojim životom i javnim djelom vratio sjaj ideala zaboravljenih riječi i vrijednosti – dobra, plemenitosti, ljudskosti, kulture, poštovanja i obzira prema drugom. Vertikala političko-državničkog djelovanja koju obilježi smirenost, takt, doslednost i principijelnost u afirmaciji strateških ciljeva građanske Crne Gore, sa manirima dijaloške kulture i otmenog gospodstva, prepozna ga Čovjekom od povjerenja i iskrenosti uvjerenja.

Nije on to činio, da bi se nekome interesno dopadao, nije on to činio da bi se prilagođavao trendovima politički varljivog i neprincipijelnog tržišta. Ne! Činio je to na način primjeren stavu i izrazu gdje politika visokoumno promišlja, rasuđuje i odlučuje. Njegovo gospodstvo, blagost, ne umanjiše snagu argumenta, vizije i misije posvećenika izgradnje Crne Gore kao udobnog mjesta za život svih vjera, kultura, religija i jezika. Snažno utkan kako u biće svog naroda, tako i u biće Crne Gore, sa posebnim rafinmanom osluškivao je vremena, njegove izazove i promjene. Išao je vremenu u susret odgovoran prema političkim i državnim procesima, izazovima i pitanjima na koje je pružao demokratska rješenja i pristupe, koji su državnom vizijom nadvisili usko-političko i kratkotrajno interesno“, napisat će Rutović.

Rafet Husović preminuo je devetog marta 2021. godine, nakon kraće bolesti, u Podgorici. Njegovoj dženazi risustvovalo je više hiljada građana, brojne državne i partijske delegacije, članovi brojnih udruženja iz zemlje i inostranstva. Na dženazi je bila prisutna i delegacije iz Turske, koju su činili poslanici turskog parlamenta.

Ambasadorka Turske u Crnoj Gori Songul Ozan pročitala je telegram saučešća koji je uputio predsjednik Republike turske, Recep Tayyip Erdogan.

„Najiskrenije dijelim bol zbog gubitka lidera Vaše partije i Bošnjačke zajednice u Crnoj Gori, dragog brata Rafeta Husovića. Molim uzvišenog Boga da njegovoj duši podari rahmet, a neutješnoj porodici strpljenje. Rahmetli Husović, zbog svojih zasluga za blagostanje, prava i slobode bošnjačke zajednice, koja predstavlja jedan vrijedan most između nas i Crne Gore, sa kojom dijelimo zajedničku istoriju i kulturu i posebno zbog doprinosa multietničkoj i multikulturalnoj strukturi i njenom razvoju od obnove crnogorske nezavisnosti do danas, zauvijek će biti pamćen s ljubavlju i poštovanjem. Sa zahvalnošću ćemo se uvijek sjećati njegovog doprinosa razvoju prijateljskih odnosa između Crne Gore i Turske“, stajalo je u telegramu Erdogana.

On je još poručio da je uvjeren da će Bošnjaci u narednom periodu nastaviti da čuvaju jedinstvo i solidarnost, što je najveće nasljeđe Rafeta Husovića.