Sudeći po fotografiji koja je jutros snimljena na licu mjesta, jedan od najcjenjenih crnogorskih pisaca današnjice i naš ugledni intelektualac izgleda da je "proglašen", iz samo njima znanih razloga, krivim za sve nevolje Novljana u protekloj godini, piše Portal Analitika.

Na sramotu organizatora ove manifestacije, još skandaloznije od činjenice da će u Crnoj Gori u 21. vijeku, makar i kao lutku sa njegovim likom, spaliti jednog pisca, je to što su dozvolili da ga neko "kreativan" ovako nazove.

I dok karnevali u regionu i svijetu za nevolje krive uglavnom političare pa ih kažnjavaju simboličkom lomačom, u Herceg Novom su "obrnuli igricu" pa bijes kane da iskale i na jednom književniku. Ako je i od podanika srpskog sveta - mnogo je!

Sličnu praksu godinama održavaju karnevali u većinskim hrvatskim općinama u Hercegovini koji iz godine u godinu imaju izuzetno provokativne poruke. Očito je da "srpski svet" i hrvatski nacionalizam ima mnogo dodirnih tačaka.

Prije pet godina u Ljubuškom su održane tzv. maškare, novokomponirani i uvezeni “narodni” običaj ovdašnjeg hrvatskog puka. Kao što smo tada pisali, ovaj karneval iskorišten je kako bi se poslale ne samo političke već duboko šovinističke poruke spram bošnjačkih sugrađana i susjeda.

Dio prisutnih hrvatskih slavljenika “maskirao” se u imitacije bošnjačkih narodnih nošnji i muslimanke pod hidžabom a dio se obukao u nešto što se najbolje može opisati kao teroristi ISIL-a, pa su zatim zajedno igrali i halakali, valjali se po pozornici, vitlali imitacijama oružja, oponašali muslimanske molitve te na kraju u automobilu okićenom zastavom s ljiljanima provozali obličje Željka Komšića, prigodno odjeveno u čakšire i džemadan.