Prije pet godina u Ljubuškom su održane tzv. maškare, novokomponirani i uvezeni “narodni” običaj ovdašnjeg hrvatskog puka. Kao što smo tada pisali, ovaj karneval iskorišten je kako bi se poslale ne samo političke već duboko šovinističke poruke spram bošnjačkih sugrađana i susjeda.

Dio prisutnih hrvatskih slavljenika “maskirao” se u imitacije bošnjačkih narodnih nošnji i muslimanke pod hidžabom a dio se obukao u nešto što se najbolje može opisati kao teroristi ISIL-a, pa su zatim zajedno igrali i halakali, valjali se po pozornici, vitlali imitacijama oružja, oponašali muslimanske molitve te na kraju u automobilu okićenom zastavom s ljiljanima provozali obličje Željka Komšića, prigodno odjeveno u čakšire i džemadan.

Da takav kolektivni izljev šovinizma očito nije bio neki vremenski ili prostorno ograničeni incident, pokazalo se i ovih dana, kada je jedan kafić u Orašju organizirao “maskenbal party” u kojem su se ekipe natjecale za izbor najbolje maske.

Očekivano, jedna od ekipa odlučila je “maskirati se” u muslimanke s nikabom a “komični” efekt upotpunile su s cigarom u jednoj a pivom u drugoj ruci. Ne znamo jesu li navedene gošće osvojile nagradu za najbolju masku, ali zasigurno jesu za najodvratniju uvredu.

Nažalost, sasvim je moguće da to nije bila neka smišljena i režirana provokacija, već jednostavno manifestacija dominantnog sentimenta spram bošnjačkih sugrađana, njihovih običaja, tradicije i kulture koji je već normaliziran u hrvatskom društvu.