Bila je potrebna snažna ekipa kako bi ovu tešku kamenu urnu iz željeznog doba (600-300 p.n.e.) prebacila na njeno pažljivo odabrano mjesto na izložbi Prva kraljevska Evrope. Nakon toga, muzejska konzervatorica Emily Lin napravila je izvještaj o stanju o predmetu prije konačnog postavljanja izložbe, ovo je objavio Canadian Museum of History.

Naime, kamena urna koja je postavljena na izložbi „First Royals of Europe“ u Kanadskom historijskom muzeju, koja će danas biti svečano otvorena, zapravo je jedan od muzjskih eksponata koje je Zemlajsku muzej Bosne i Hercegovine posudio kanadskom muzeju za potrebe postavljanja ove izložbe. Kamena urna pronađena je u Ribiću kod Bihaća.

„First Royals of Europe“ vodi posjetitelje na epsko putovanje dugo 6500 godina - od neolitika do kraja željeznog doba i osvita carstava - kada su plemeniti metali prvi put topljeni u bakrene sjekire, brončane mačeve te srebrni i zlatni nakit, a ratnici su gradili vojske kako bi vladali masama.

Po prvi put u Kanadi, više od 700 rijetkih i izuzetnih predmeta iz 26 institucija diljem jugoistočne Evrope okupljeno je kako bi se istražilo kako su pojedinci povećali svoju moć gomilanjem bogatstva i kontrolom trgovine, rituala, ceremonija i ratovanja. Kanada je, naime, druga destinacija ove izložbe. Prije toga izložba je bila postavlejna u Field Museum Chicagu (SAD).

„Epigrafska“ urna slučajni je nalaz na području japodske nekropole Ribić kod Bihaća. Japodske urne grobni su spomenici od kamena u obliku kovčega u koje se stavljao pepeo pokojnika. Japodske urne pronađene su na područjima koja su nastanjivali Japodi, a najveći broj japodskih urni pronađeni su na raznim lokaliteta u okolici Bihaća, kao što su Golubić, Ribić, Ripač, Jezerine, Založje, i drugi. Vanjske plohe japodskih urni ukrašene su urezanim ili plastičnim figurama i prikazima usko vezanima za pogrebne kultove i rituale. Po načinu ukrašavanja mogu se podijeliti u dvije vremenske skupine. Starije urne, nastale od 6. do 4. stoljeća prije Krista, obuhvaćaju primjerke čiji su ukrasi stilski i sadržajno pod utjecajem arhajske grčke, a djelomično i situlske umjetnosti toga doba. Najčešći motivi prisutni na japodskim urnama su: povorka ratnika na konjima, usamljeni ratnik-pokojnik koji odlazi na konju u podzemni svijet, scena libacije (izlijevanja žrtvene tekućine), povorka žena, vjerojatno narikača, i sl. Skupini mlađih urni, nastalih u rimsko doba, od 1. do 4. stoljeća, pripadaju urne s natpisima na latinskom jeziku, a ukrašene su geometrijskim ornamentima i prizorima iz svakodnevnoga života, poput rozeta, ptica, dupina, čovjeka koji alatom obrađuje drvo, itd.

Za potrebe izložbe “The First Kings of Europe” u Ottawi i Chicagu u kojoj učestvuje Zemaljski muzej, iz prethistorijske kolekcije Odjeljenja za arheologiju poslano je 13 predmeta brončanodobne i željeznodobne provenijencije koji su datirani od najranije 7. stoljeća do 4. stoljeća prije nove ere.  Predmeti koji su odabrani odražavaju društenu moć i status pojedinca unutar prvih zajednica ovog prostora. Od ukupnog broja ustupljenih predmeta izdvajaju se in situ grobna cjelina  ženske  osobe sa vrlo bogatim prilozima koja je arheološki iskopana 1902. godine na lokalitetu Donja Dolina kod Bosanske Gradiške. Grob pripada jednoj relativno mladoj osobi, vjerovatno djevojčici od 12 godina, koja je po broju i vrsti grobnih priloga pripadala vrlo uticajnoj zajednici. Ostali eksponati potiču sa lokaliteta kao što je Ribić kod Bihaća i Glasinac Ilijak kod Sarajeva.

Ovimm izložbama arheološko naslijeđe Bosne i Hercegovine istakunto je u rang svjetske arheološke naučne javnosti, što navedeni material i jeste.