Selena Gomez pjeva, pleše, glumi i ima dobar smisao za posao. Iako ima samo 32 godine, zasad je njen bilans 1,3 milijarde dolara, prema Forbesovim izračunima. Mlada žena meksičkog porijekla, rođena u gradu na sjeverozapadu Teksasa, prešla iz fenomena pop glazbe u direktoricu kozmetičke kompanije, holivudsku zvijezdu i aktivisticu za mentalno zdravlje. Ona je i žena s najviše pratitelja na Instagramu na svijetu - 424 miliona – što je izvor iz kojeg teče dio tih prihoda.

Zahvaljujući toj prisutnosti na društvenim mrežama, potpisala je ugovore s Pumom za 30 miliona dolara, s Coachom za još 10 miliona, te s Louis Vuittonom za isti iznos. Ali temelj njenog carstva je Rare Beauty Brands Inc, firma koju je osnovala prije pet godina i koja je postala trajni predmet želje tinejdžera diljem svijeta, koji su pretplaćeni na njezine račune na društvenim mrežama.

Prema Bloombergovom indeksu milijardera, 81,4% njezina bogatstva dolazi od te linije kozmetike i svih vrsta kozmetičkih proizvoda, uključujući Soft Pink Liquid Blush, njezin zvjezdani proizvod, tekuće rumenilo koje pojačava prirodnu boju usana i obraza. U 2022. Rare Beauty prodao je 31 milion jedinica tog tekućeg rumenila, čime je pomogao premašiti 400 miliona dolara prihoda tokom 12 mjeseci do februara 2024.

Zarađuje od rane adolescencije. Njena uloga u Wizards of Waverly Place, kada je imala samo 15 godina, pretočena je u njen prvi ugovor vrijedan milion dolara. Nakon toga počinje njena muzička karijera, prvo s bendom Selena Gomez & the Scene, a kasnije kao solo umjetnica, usput skupljajući albume, singlove i nagrade.

Unatoč tome, muzika joj je tek treći izvor prihoda, nakon koncertnih turneja i tantijema od njihovih albuma i pjesama. Njeni ugovori o oglašavanju su na drugom mjestu i čine 6,9% ukupnog kapitala. Četvrti način na koji zarađuje je Wondermind, internetska platformu usmjerena ka ženama i mentalnom zdravlju procijenjena na 100 miliona dolara sa sjedištem u New Yorku.

Teniserka Serena Williams i bivši izvršni direktor Allergana Brent Saunders dio su popisa investitora. Ona nije talenat poput Taylor Swift ali je s turnejom Revival Tour 2016. nastupila je na 55 koncerata i zaradila 30 miliona dolara na ulaznicama, no njeni problemi s mentalnim zdravljem naveli su je da muziku neko vrijeme stavi na čekanje. Nikada nije skrivala svoju borbu s bipolarnim poremećajem od kojeg pati. Gomez donira dodatnih 1% ukupne prodaje u svrhu mentalnog zdravlja i obrazovanja, što njenu firmu čini još privlačnijom. Kružile su nedavno glasine da razmišlja o prodaji kompanije za dvije milijarde dolara, ali je to brzo demantirano.