Historija bečke šnicle

Bečka šnicla prvi put se pojavila u 19. stoljeću i brzo je postala omiljeno jelo u bečkim restoranima. Prema legendi, recept za bečku šniclu donio je u Austriju maršal Radetzky nakon povratka iz Italije, gdje je bio impresioniran sličnim jelom zvanim “cotoletta alla milanese”. Međutim, bečka šnicla ubrzo je stekla vlastiti identitet i postala simbol austrijske kulinarske tradicije.

Recept za Bečku šniclu

Sastojci:

4 teleća šnicle (oko 150 g svaka)
So i biber
Brašno
2 jaja
Prezla
Maslac ili ulje za prženje
Limun za dekoraciju

Priprema:

Teleće šnicle istucite na debljinu od oko 4 mm. Posolite i pobiberite s obje strane.

Pripremite tri tanjira: jedan s brašnom, drugi s umućenim jajima i treći s prezlama.

Svaku šniclu prvo uvaljajte u brašno, zatim u jaja i, na kraju, u prezle, pazeći da je cijela šnicla ravnomjerno prekrivena.

U velikoj tavi zagrijte maslac ili ulje na srednje jakoj vatri. Pržite šnicle dok ne postanu zlatno smeđe s obje strane, oko 2-3 minute po strani.

Poslužite odmah, ukrašeno kriškama limuna.

Povezanost sa carom Franjom Josipom I

Car Franjo Josip I, koji je vladao Austro-Ugarskom Monarhijom od 1848. do 1916. godine, bio je poznat po svojoj ljubavi prema bečkoj šnicli. Prema pričama iz tog vremena, car je često uživao u ovom jelu, koje je postalo simbolom bečke kuhinje i austrijske kulture. Njegova ljubav prema bečkoj šnicli dodatno je popularizirala ovo jelo, čineći ga nezaobilaznim dijelom svakog austrijskog jelovnika.

Danas, bečka šnicla je omiljeno jelo širom svijeta, a njena povezanost s carom Franjom Josipom I ostaje dio njenog šarma i historije. Bez obzira na to gdje je jedete, bečka šnicla uvijek nosi sa sobom dio austrijske tradicije i elegancije.