Nakon što je nešto iza 12 sati došlo do totalnog raspada elektroenergetskog sistema Bosne i Hercegovine stanje u Sarajevu je bilo skoro pa haotično, stao je tramvajski saobraćaj, semafori su se ugasili, a to je sasvim dovoljno da se stvori saobraćajni kolaps. Zbog nestanka struje zatvorene su prodavnice, a u pekarama za sat vremena jedva da se mogao naći hljeb za kupiti. Veliki broj ljudi u Sarajevu je ostao zaglavljen u liftovima, potvrdili su Faktoru u Profesionalnoj vatrogasnoj brigadi KS. Kazali su nam da su mnoge ekipe na terenu.

- Imali smo ogroman broj poziva zbog zaglavljenih u liftovima i dalje imamo pozive. Spašavamo ljude. Mnoge ekipe su na terenu. Određujemo prioritete. Pomažu nam i ove firme koje rade na održavanju liftova. Uglavnom imamo mnogo posla - rečeno je.

Nezavisni operator sistema u Bosni i Hercegovni saopćio je da se utvrđuju okolnosti ispada dijela elektroenergetskog sistema BiH, koji se dogodio danas u 12.25 sati.

Prema prvim informacijama, to se desilo zbog problema u prenosnoj mreži u regionu i preopterećenja ključnih 400 kilovoltnih interkonektivnih vodova, što je za posljedicu imalo kaskadno prenošenje poremećaja na elektroenergetski sistem BiH.

Iz NOSBiH-a navode da se sličan scenario desio jučer kada je došlo do problema u EES Grčke, Sjeverne Makedonije, Albanije i Crne Gore.

- Pravovremenom intervencijom operativnog osoblja i lokalizacijom problema na granici sa Crnom Gorom spriječeno je širenje raspada elektroenergetskog sistema BiH. S obzirom na to da se u današnjim okolnostima poremećaj kaskadno prenio i na Hrvatsku sa kojom BiH ima najveći broj interkonektivnih dalekovoda, nije bilo moguće spriječiti raspad elektroenergetskog sistema BiH - navodi se u saopćenju.

Dodaje se da je trenutno cijeli region pogođen kaskadnim ispadom dalekovoda i to BiH, Albanija, Crna Gora, Hrvatska, te dio Srbije.

- Vrše se operativni koraci ka postepenom uključenju konzuma i proizvodnih jedinica, energizacijom glavnih 400 kV i 220 kV transformatorskih stanica iz pravca Ugljevika i Tuzle ka Banjoj Luci, Sarajevu i Mostaru, te od Hrvatske ka Mostaru 4, Prijedoru 2, Kaknju, Јablanici. Normalizaciju stanja otežavaju visoki naponi u 400 kV i 220 kV mrži, koji onemogućuju uključenje dalekovoda - navodi se u saopćenju.

Iz NOSBiH-a napominju da je, prije današnjeg incidenta, elektroenergetski sistem BiH, koji je pod konstantnim nadzorom operativnog osoblja NOSBiH-a, radio u punom kapacitetu, sa normalnim pogonskim parametrima ključnih elektroenergetskih objekata u BiH.