BOŠNJAČKOM RODU O “PREPORODU“ 

Sramnu, ili ako više volite, besramnu odluku članova Upravnog odbora BZK “Preporod“ Sanjina Kodrića, Šaćira Filandre i Senadina Lavića da ukinu naziv “Preporod“, a njegov tradicionalni logo da zamijene velikosrpsko-monarhističkom bakljom, simbolom nekadašnjeg “Gajreta“, redakcija uglednog nedjeljnika “Stav“ je ovu odluku raskrinkala i pokazala u pravom svjetlu kao još jedan u nizu podmuklih pokušaja niskog udarca bošnjačkoj kulturi.

I tu bi priči morao biti kraj. Preostaje ili da se na vanrednoj skuštini “Preporoda“ izglasa nepovjerenje Upravnom odboru i da novi sastav vrati izbrisano ime i logo “Preporoda“, ili da se odlukom novog sastava sadašnja bezimena institucija preregistruje pod svojim imenom i logom. Međutim, u povodu ove ujdurme, ničim izazvani, javljaju mi se Bošnjaci, uplašeni da bi ovo mogao biti poziv da se Bošnjaci preimenuju u nekakve “Bosance“?

Da se razumijemo: Sve nacije imaju pravo da osnuju svoje institucije neophodne za svoj normalan društveni život. Tako i Bošnjaci. Međutim, ni jedna institucija ne stvara niti ukida naciju, tako ni Bošnjake. Neosporno, “Preporod“ mora produžiti da postoji onakav kakav je bio od svog osnivanja. Međutim, ne kao uslov za očuvanje imena Bošnjaka, jer je postojanje tog imena nezavisno od svih institucija! Zaprepastila me je ta nesigurnost, panika, ta psihologija stada, kao da su Filandra, Lavić i Kodrić ovnovi, a Bošnjaci ovce koje će nagrnuti pravo u tor na kom piše “Bosanci“!? 

Šta vam je ljudi!? Priberite se! Zar ne uviđate koliko podcjenjujete, bolje reći – koliko vrijeđate svakog Bošnjaka vašim iracionalnim strahovanjem da bi tri piskarala mogla navesti makar jednog jedinog Bošnjaka da se odrekne svog nacionalnog imena!? Bošnjak koji bi na bilo čiji nagovor, u ime bilo kakvih obećanja, pod bilo kakvim pritiscima, u ime bilo koga i bilo čega, bio spreman da se odrekne svog nacionalnog imena, imena svojih pradjedova, bio bi dostojan sveopšteg prezira, a ne vaše brige i strahovanja! 

Bošnjake niko nikada neće natjerati da se odreknu svog imena. Znajte da će Bošnjaci ponosno i nepokolebljivo sebe uvijek nazivati svojim imenom: Bošnjaci! - nezavisno od svih nastojanja ovog ili onog ovna, kako god se on zvao!

VIŠE O TEMI: 

Više od 1500 potpisa: Masovni odaziv intelektualaca protiv ukidanja imena i loga “Preporoda”, potpisao i reis

Srbi i Hrvati podržali Kodrića i Filandru u ukidanju ljiljana i imena “Preporod”, čeka se Schmidt