Sajam knjiga u Frankfurtu, koji zvanično počinje u srijedu, okuplja autore, izdavače i druge igrače u industriji tokom pet dana u gradu na zapadu Njemačke.

Među velikim imenima su izraelski pisac i historičar Yuval Noah Harari, najpoznatiji po djelu "Sapiens: Kratka historija čovječanstva", američka spisateljica Anne Applebaum i britansko-turska spisateljica Elif Şafak.

No, početak je bio poremećen svađom u Italiji, ovogodišnjem "počasnom gostu", godišnjoj tradiciji koja ima za cilj da osvijetli književnu scenu zemlje partnera.

Bijes je izbio nakon što prvobitna zvanična selekcija koju su predložili Italijani nije uključivala Roberta Saviana, autora mafijaškog bestselera "Gomora", koji je prošle godine osuđen i kažnjen zbog klevete krajnje desničarske premijerke Giorgie Meloni.

Nakon tog poteza, Saviano se na društvenim mrežama obrušio na ono što je nazvao "vladom najvećih neznalica u historiji Italije". Na kraju ipak dolazi na sajam, ali na poziv svog njemačkog izdavača.

Kritičari kažu da je to još jedan dokaz pogoršanja klime za slobodu izražavanja u Italiji, sa 41 autorom koji je napisao otvoreno pismo kao odgovor u kojem se žali na "političko uplitanje u kulturne prostore".

Udruženje italijanskih izdavača insistiralo je na tome da nikada neće dozvoliti bilo kakvu vrstu "spoljnog mješanja" u program, nazvan "Korjeni u budućnosti".

Direktor sajma Juergen Boos insistirao je da je ispravno zadržati Italiju kao počasnog gosta, uprkos kontroverzi.

"Mislim da je veoma važno pokazati šta se trenutno dešava u italijanskoj kulturi, u italijanskoj politici," rekao je za agenciju AFP.

Osim kontroverze oko Italije, dešava se još mnogo toga – najveći svjetski izdavački događaj ove će godine ugostiti oko 1.000 autora i drugih govornika na oko 650 događaja na 15 bina.

Veliki prostor će biti posvećen književnosti „novih odraslih“, koja obuhvata čudan i neobičan raspon podžanrova koje vole mlađi čitaoci, kao što su „Romantasy“ i „Dark College“.

Ovi žanrovi su brzo rasli u popularnosti, često podstaknuti trendom BookTok na TikTok platformi, gdje autori promovišu svoje radove, a čitaoci objavljuju recenzije.

Umjetna inteligencija će također biti glavna tema, s razgovorima i panel diskusijama posvećenim ovoj temi, jer se u industriji sve više povećava strah od loših, kompjuterski napisanih knjiga koje preplavljuju tržište i potencijalnih kršenja autorskih prava.

Vodeći autori, uključujući Johna Grishama i Jodi Picoulta, nedavno su poduzeli pravne mjere protiv OpenAI-a, navodeći da je kompanija nezakonito koristila njihove radove za obuku svog popularnog AI chat bota ChatGPT.

Ipak, nije sve propast. Postoji nada da AI može poboljšati efikasnost za izdavače, kao i da bi mogla biti korisna u nekim oblastima, poput naučnog i istraživačkog izdavaštva.

"S jedne strane, to je korisno za rad u izdavačkim kućama", rekao je Boos. "S druge strane, što se tiče autorskih prava, velika je zbrka."

Vrhunac je dodjela prestižne godišnje nagrade, koja će ove godine pripasti Applebaumu, američko-poljskom novinaru i historičaru čija najnovija knjiga "Autocracy Inc." ispituje rastuće veze između autoritarnih država, piše Daily Sabah.