Bebe, mladenke i tenkovi. Prelistajte Facebook stranicu fotografa Davida Steina i pogledajte prekrasne fotografije vjenčanja i događaja koje je nedavno snimio. Ali tokom posljednjih osam mjeseci postova, ono što je nekada predstavljalo vremensku liniju prepunu portreta sreće, postalo je zatrpano slikama rata, dok je Stein okrenuo svoj objektiv i pušku ka Gazi.

Neke od Steinovih ratnih fotografija nisu baš tako nezaboravne – vojnici hodaju, stoje okolo, poziraju sa svojim oružjem. Ali jedna fotografija se izdvaja. Ne samo zbog onoga što fotografija prikazuje, već i zbog toga što je Stein odlučio da je snimi i postavi na društvene mreže. „Zadovoljićemo se ovom slikom; postoje slike koje nisu za objavljivanje”, piše on na hebrejskom kao dio natpisa.

Slika prikazuje grupu zatočenih Palestinaca, uključujući najmanje jednog starca i dvoje djece, skinutih do donjeg rublja. Mladi dječaci i muškarci, od kojih većina izgleda vezanih očiju, postrojeni su. Mnogi imaju ruke ispružene da dodiruju ramena osobe koja stoji ispred njih. Nejasno je kuda ih vode, kako se zovu, da li su i danas živi. To je slika koja govori toliko mnogo i ništa u isto vreme.

Mnogi od ovih pojedinaca su navodno prevezeni u izraelske zatočeničke logore, gdje su se pojavili brojni izvještaji o sistematskoj torturi i namjernom zanemarivanju zdravlja, što je rezultiralo mnogim žrtvama u ovim centrima, prenosi Quds News Network na društvenoj mreži X. Stein je kasnije uklonio post.

Otkako je počeo rat, otkrili smo stotine fotografija i postova izraelskih vojnika iz vremena boravka u Gazi. Često su poput onih koje dijeli Stein – ponižavajuće, bez poštovanja i degradirajuće. Ali druge prikazuju i same izraelske vojnike – kako se opuštaju u domovima Palestinaca, igraju se igračkama za palestinsku djecu i ženskim rubljem, jedu hranu koju su Palestinci ostavili dok su bježali da bi spasili svoje živote.

Neke slike koje smo otkrili bile su skrivene iza privatnih naloga, ali mnoge druge su bile javne – naglašavajući drsko, prihvatljivo, pa čak i ohrabreno ponašanje koje je zavladalo izraelskom vojskom i društvom. Objave na društvenim mrežama koje smo dokumentirali ne nude uvid u rat; nude mnogo potpuniju sliku. Onaj koji skida veo sa onoga što je izraelski premijer Benjamin Netanyahu ponovo u petak proglasio "najmoralnijom vojskom na svijetu" i otkriva stvarnost da je dehumaniziranje Palestinaca uklopljeno u DNK izraelske vojske.

U ovoj ekskluzivnoj istrazi za „Zeteo“, nezavisni istraživački medij, fokusirali smo se na destke postova izraelskih vojnika pronađenih prvenstveno putem informacija otvorenog koda. Mnogi od naloga su bili i ostali su javni, ali smo pristupili i otkrili postove i sa privatnih naloga. Neki su postali privatni ili izgleda da su deaktivirani nakon što smo mi (palestinski novinar i aktivista sa sjedištem na okupiranoj Zapadnoj obali) kontaktirali njih ili izraelsku vojsku za komentar. Većina slučajeva koje navodimo ovdje prvi put se pojavljuje u javnosti.

U većini slučajeva, verifikovali smo račune putem više slika ili video zapisa direktno postavljenih na račune izraelskih vojnika. Čin i brigadu ili bataljon potvrđivali smo oznakama na uniformi vojnika ili putem drugih izvora. Osim ako nije navedeno, vojnici koji su dijelili objave nisu odgovorili na naše zahtjeve za komentar.

Mnogim izraelskim vojnicima se čini da objavljivanje slika zatočenih Palestinaca daje način da podijele, čak se i pohvale, svoje iskustvo sa svojim prijateljima. Čini se da se ne razmišlja o poniženju kojem su Palestinci izloženi – ili šta bi takve fotografije mogle učiniti globalnoj reputaciji Izraela.

Za Steina, čini se da je slika zatočenika vrijedna dijeljenja kako bi se “prenijelo malo priče” o njegovom ratu, jer dio naslova njegovog albuma tako glasi na hebrejskom.

Stein je bio jedan od rijetkih izraelskih vojnika do kojih smo došli i koji je pristao razgovarati s nama. U telefonskom intervjuu u maju, priznao je da njegovo upućivanje u Gazu "nije bilo lahko - vidjeti ljudsko biće u ovoj situaciji", ali je istovremeno priznao da mu nije stalo što među zatočenicima ima djece i staraca“. “Ono do čega mi je stalo je naša misija da ih čuvamo”, rekao je. “Nisam bio dio njihovog hapšenja. Ne znam ništa. Rečeno nam je da su ti momci Nukhba”, rekao je za Zeteo, misleći na elitnu jedinicu unutar Hamasovog vojnog krila za koju se vjeruje da u velikoj mjeri stoji iza napada 7. oktobra. 'Nukhba' je arapska riječ za "elitu".

Prema Steinovim riječima, neki od zatočenika su natjerani da sjednu okrenuti prema zidu. "Nisu mogli da govore, nisu mogli ništa da urade", rekao je Stein.

“Naša misija je bila da osiguramo da se sve odvija tiho. To je bila naša glavna briga”, dodao je. “Ponekad smo morali ućutkati zatočenike jer nismo htjeli da komuniciraju jedni s drugima... Trebali smo tu šutjeti, a ponekad smo morali intervenirati da ih ućutkamo”, rekao je, ne precizirajući šta je takva intervencija podrazumijevala.

Upitan o drugoj fotografiji koju je podijelio na kojoj se vidi razaranja u naselju Shuja'iyya u gradu Gazi, Stein kaže da nije bio šokiran onim što je vidio. “Ne znam da li je prava riječ 'šokantno'. Bili smo prilično zadovoljni ovakvim scenama“.

Nije samo Stein objavio fotografije zatočenih Palestinaca. Na Instagram nalogu s korisničkim imenom @itamar_meiri13, koji tvrdi da je izraelski vojnik Itamar Meiri iz brigade Givati, postavljena je slika na kojoj se čini da se vide tri Palestinca u donjem rublju kako podižu ruke. Natpis na hebrejskom glasi: "Mohamed je mrtav" - fraza koja se često koristi u antimuslimanskoj retorici.

Još jedan Instagram nalog s korisničkim imenom ​@liad_ohayon.6, koji tvrdi da je Liad Ohayon također iz brigade Givati, podijelio je fotografiju u aprilu na kojoj se čini da se vidi grupa Palestinaca u ponižavajućim položajima.

Na Instagram nalogu s korisničkim imenom @gol.d_films, koji tvrdi da je račun za fotografiju vojnika Ofeka Pazza, objavljene su fotografije na kojima se vide desetine Palestinaca u indonezijskoj bolnici u blizini izbjegličkog kampa Jabalia svučenih do donjeg rublja i vezanih ruku na leđima. Bolnica, koja je služila kao sklonište za Palestince, ​​djelimično je uništena i u nju je upala izraelska vojska krajem prošle godine.

Pazz čak i ne pokušava da sakrije činjenicu da su na slikama civili. „Ovde počinjemo da se bavimo civilima“, piše on u natpisu na hebrejskom. Pozivajući se na slike, Pazz dodaje da su one, po njegovom mišljenju, „ludo teške u onome što predstavljaju... Nemam pojma da li se osjećam dobro u vezi s njima ili ne. Ti budi sudija."

Slike koje smo pronašli odražavaju veći trend dehumanizacije Palestinaca – od strane izraelskih vojnika, zapadnih medija i cijelog izraelskog društva. Zagovornici izraelskog ponašanja tvrde da se skidanje Palestinaca, kao na slikama, vrši iz sigurnosnih razloga. To je izgovor koji se naizgled koristi i da se opravda stavljanje lisica na ruke, pokrivanje očiju i držanje u ponižavajućim položajima. Ali nije jasno kako objavljivanje fotografija na društvenim mrežama služi u bilo kakve sigurnosne svrhe. Nama se čini da su vojnici ohrabreni da objave takve fotografije za lajkove. “Kralj”, “Veliki brat” i “Profesionalac”, neki su od komentara na objave koje smo otkrili.

Politika izraelske vojske zabranjuje "neprimjereno ponašanje" vojnika na društvenim mrežama koje "odstupa od vrijednosti IDF-a ili šteti ljudskom dostojanstvu", što "utječe na imidž i percepciju IDF-a" ili šteti nacionalnoj sigurnosti. „Ovakvo ponašanje može dovesti do disciplinskih ili krivičnih mjera“, dodaje se u politici, prevedenoj sa hebrejskog. 

General-major Yifat Tomer-Yerushalmi, glavni advokat izraelske vojske, izdao je upozorenje komandantima u februaru, naglašavajući slučajeve ponašanja koje je odstupilo od vrijednosti i protokola IDF-a koje su provodile trupe u Pojasu Gaze. Tomer-Yerushalmi je rekao da slučajevi uključuju „neprikladne izjave koje podstiču neprihvatljive pojave; neopravdanu upotrebu sile, uključujući i protiv pritvorenika; pljačka, što uključuje korištenje ili uklanjanje privatne imovine u neoperativne svrhe; i uništavanje civilne imovine suprotno protokolima.”

Ali dok pratimo račune izraelskih vojnika na društvenim mrežama dok su ulazili u Gazu, postaje jasno da je politika uglavnom mrtvo slovo na papiru.

U jednom postu koji smo otkrili, izraelski vojnik podiže noge, izgleda da se pretvara da puši šišu u kući jednog Palestinca. U drugom, vojnik pozira nasmiješen s lutkom. Čini se da vojnici na jednoj slici jedu iz tegle Nutelle. Porodica iz čije kuhinje je vjerovatno došla Nutella, ako je još živa, vjerovatno je među onima koji pate od gladi jer Izrael nastavlja da blokira ulazak pomoći u Gazu. Na drugim slikama vojnici se igraju igračkama i nose palestinsku žensku odjeću. Ovi incidenti nisu ograničeni na određeni bataljon, već se protežu na različite jedinice uključene u vojnu ofanzivu u Gazi.

Glasnogovornik izraelske vojske rekao je za Zeteo u izjavi da "svi video snimci, slike i objave na društvenim mrežama" na koje smo ukazali "nisu u skladu s vrijednostima IDF-a i ne odražavaju njegovu politiku".

Glasnogovornik je napomenuo da se "u jednom broju ispitanih slučajeva čini da je izraz ili ponašanje vojnika na snimku neprimjereno i da je prema njima postupano". No, glasnogovornik je dodao da je “dokumentovani čin, uz koji je propraćena izjava, izvršen u vojne svrhe i u skladu sa naređenjima (na primjer, u slučaju uništavanja neprijateljske infrastrukture)”.

Prema glasnogovorniku, “relevantne vlasti su bile upoznate sa nekoliko incidenata navedenih u upitu, koji su ispitani i obrađeni na disciplinskom i komandnom nivou prije podnošenja [upita]”. Izraelska vojska nije elaborirala šta je konkretno disciplinska mjera podrazumijevala. "Oni slučajevi koji ranije nisu bili poznati, sada su prebačeni na dalje ispitivanje i postupanje", rekao je portparol.

Ponašanje i položaji vojnika tokom rata u Gazi možda odražavaju “neprimjereno” i nedisciplinovano ponašanje i nedostatak moralnih vrijednosti, ali po našem mišljenju, postoji izraženiji aspekt ovih postova: oni prenose poruku o vlasništvu – potpunom zanemarivanju Palestinaca čiji dom, hranu, odjeću i igračke fotografiraju. Vojnici izražavaju lakoću i bezbrižnost, sjedeći opušteno na stolici ili stojeći ponosno, držeći stvari kao da su kod kuće. Ono čega nema na ovim fotografijama su bivši stanari domova, koji su vjerovatno spašavajući goli život pobjegli u pakao. Vojnički postovi šalju poruku da je ova zemlja, ovaj dom njihov. Čini se da su za vojnicike Palestinci koji tamo žive već izbrisani.