Jedna od glavnih atrakcija Galerije kraljevskih zbirki dio je izvornog maurskog zida Madrida. Iako otkriće ovog srednjovjekovnog zida nije novo, jezik korišten u najavi izložbe ukazuje na to da je nakon godina neslaganja glavni grad Španije konačno spreman prihvatiti svoju muslimansku prošlost.

Oslanjajući se na najnovije arheološke dokaze, muzej podržava davno ispričanu priču u akademskim krugovima da je emir Muhamed I. od Córdobe osnovao Madrid u 9. stoljeću. "Madrid je jedina zapadnoevropska prijestolnica islamskog porijekla", kaže Álvaro Soler, arheolog i kustos odgovoran za izložbu.

Soler je dodao da je ta činjenica dugo bila nezgodna istina: “Kada je Filip II odlučio osnovati prijestolnicu u Madridu (1561.), bio je usred vjerskih ratova protiv Turaka. Našao se pred paradoksom da će prijestolnicu smjestiti u muslimanski grad. I tako je započeo cijeli proces manipulacije historijom grada”.

Arheološki zapisi otkrivaju pravu priču. Muzej je izgrađen na mjestu izvornog utvrđenog zida tik uz madridsku Kraljevsku palaču, koja se sama nalazi na vrhu onoga što je nekoć bio gradski alcázar (dvorac). U samom srcu grada, područje je bogato arheološkim ostacima. Prilikom gradnje objekta 1999. godine otkriveni su zid i tri kule te ostaci vrata.

Postavka u novom muzeju temelji se na najnovijim dostupnim dokazima.

U velikoj prostoriji posvećenoj ostacima pronađenim na tom mjestu posjetitelji mogu čuti o porijeklu grada kao jedne od niza utvrda izgrađenih da zaštite Toledo od napada s kršćanskog sjevera. Video instalacija prikazuje 3D rekonstrukciju Maŷrīṭa, što je originalno ime španskog glavnog grada i priča priču o španskoj prijestolnici ističući njezino islamsko porijeklo.

Galeriju su svečano otvorili španski kralj i kraljica 25. juna, a četiri dana kasnije postavka je otvorena za javnost.