Politika | 09.06.2021.

Posjeta Azerbajdžanu

Izetbegović u Aghdamu: Našli smo stare iskopine azerbajdžanskih stećaka koji liče na bosanske

"Cilj onih koji su pobijedili 1993. godine je bio da unište život, da unište Aghdam, da unište budućnost ovog mjesta. Oni su čak iskopali branioce koji su tu bili sahranjeni. Njihove kosti su izbacili napolje. Jedino što je ostalo, začudo, jesu dva minareta džamije", istakao je Izetbegović. Ocijenio je da postoje brojne poveznice između Agdhama i BiH, poput iskopanih grobnica i namjerne destrukcije i uništavanja mogućnosti života. "Zatim smo tu našli stare iskopine njihovih stećaka, na kojima nalazimo karakteristični dlan kojeg viđamo na bosanskim stećcima", kazao je Izetbegović.

M. A.

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović boravi u zvaničnoj posjeti Azerbejdžanu, gdje je prije niza zakazanih sastanaka s najvišim zvaničnicima te zemlje posjetio Aghdam, grad koji je u oktobru prošle godine oslobođen nakon višedecenijske armenske okupacije.

VIŠE O TEMI: Bakir Izetbegović u posjeti Azerbejdžanu, u toku dana sastanci s visokim državnim dužnosnicima

Izetbegović je nakon posjete kazao da je u tom gradu do 1993. godine živjelo više od 40.000 Azerbejdžanaca, a da tu danas nema ničega.

"Cilj onih koji su pobijedili 1993. godine je bio da unište život, da unište Aghdam, da unište budućnost ovog mjesta. Oni su čak iskopali branioce koji su tu bili sahranjeni. Njihove kosti su izbacili napolje. Jedino što je ostalo, začudo, jesu dva minareta džamije", istakao je Izetbegović.

Ocijenio je da postoje brojne poveznice između Agdhama i BiH, poput iskopanih grobnica i namjerne destrukcije i uništavanja mogućnosti života, piše Fena.

"Zatim smo tu našli stare iskopine njihovih stećaka, na kojima nalazimo karakteristični dlan kojeg viđamo na bosanskim stećcima", kazao je Izetbegović.

Podsjetio je da BiH i Azerbejdžan dijele mnogo toga zajedničkog, poput historije, kulture i izazova s kojima su se obje države suočavale, ali i pogleda na budućnost.

Grad Aghdam je od 1993. do jeseni 2020. godine bio pod kontrolom Armenaca, te je u tom periodu u potpunosti devastiran. Razmjere devastacije najbolje ilustriraju opisi tog grada, kojeg u medijima nazivaju "Hirošimom Kavkaza" i "Gradom duhova".

Stavovi koje zastupaju autori nisu nužno i stavovi uredništva. Nijedan dio ovog izdanja ne smije se umnožavati, kopirati ili na bilo koji način reproducirati i koristiti bez izdavačevog pismenog dopuštenja.

Povezani članci

Putin danas i sutra boravi u Sjevernoj Koreji

Laže li SAD da Hamas blokira izraelski prijedlog za mir u Gazi?

Bit će jedan kandidat iz reda Bošnjaka za načelnika Srebrenice

HELEZ O ODAVANJU POČASTI NA MLADIĆEVOM SPOMENIKU: Ja sam pozivao na razgovor, neki ljudi su me zvali, plakali, izvinjavali se, visoki oficiri, čak i supruge od nekih su zvale, plakale