Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović je u okviru zvanične posjete Azerbejdžanu posjetio Aleju časti i Aleju mučenika u Bakuu.

U Aleji časti Izetbegović je položio vijenac na mezar bivšeg predsjednika Azerbejdžana Heydara Aliyeva, te u Aleji mučenika, posvećenoj stradalima tokom Crnog januara 1990. godine i u Ratu za Nagorno-Karabah od 1988. do 1994. godine.

Odnosi BiH i Azerbejdžana su dobri i prijateljski, što potvrđuje niz potpisanih bilateralnih sporazuma i sporazuma o sestrinstvu gradova iz dvije države, konstatovano je danas tokom sastanka u Bakuu predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakira Izetbegovića i predsjednice Nacionalne skupštine Azerbejdžana Sahibe Gafarove, javlja Anadolu Agency (AA).

Kako je saopćeno iz Izetbegovićevog kabineta, Gafarova je izrazila zahvalnost njemu i BiH na podršci Azerbejdžanu tokom posljednjeg oslobodilačkog rata, te je istaknula da su pomirenje i angažman na realizaciji infrastrukturnih projekata na oslobođenoj teritoriji prioritet te države.

Razgovarano je o mogućnostima unapređenja saradnje kroz potpisivanje novih bilateralnih sporazuma i inteziviranje komunikacije između predstavnika institucija BiH i Azerbejdžana.

"Naglašeno je da geografski položaj dvije države pogoduje unapređenju ekonomske saradnje, te je razgovarano o realizaciji konkretnih projekata u oblastima metalske, građevinske i namjenske industrije, energetike, te o uspostavljanju direktne avionske linije između Sarajeva i Bakua", navodi se u saopćenju.

Razgovarano je i o uspostavljanju diplomatskih predstavništava u BiH, odnosno u Azerbejdžanu, a na osnovu nedavno donesenih odluka nadležnih institucija dvije države.

Izetbegović je čestitao domaćinima na reintegraciji svog teritorija, te je pozvao predsjednicu Gafarovu i delegaciju Nacionalne skupštine Azerbejdžana u posjetu BiH.

Tokom dana je planiran niz sastanaka s najvišim zvaničnicima Republike Azerbejdžan.