Italijanska vlada održala je hitnu sjednicu u četvrtak kako bi istražila razloge za skok cijena tjestenine, jedne od najomiljenijih i kulturno najvažnijih namirnica u zemlji.

Adolfo Urso, državni ministar za poduzetništvo, predsjedavao je komisijom zakonodavaca, proizvođača tjestenine i grupa za prava potrošača u Rimu kako bi razgovarali o tome šta se može učiniti da se smanje cijene tjestenine, koje su u martu skočile za 17,5 posto u odnosu na isti mjesec 2022. Inflacija tjestenine u aprilu je malo umjerena, ali su cijene i dalje bile u porastu od 16,5 posto tokom 12 mjeseci.

Taj skok bio je dvostruko veći od šireg mjerenja inflacije potrošačkih cijena u Italiji. Cijene tjestenine posljednjih mjeseci su porasle uprkos padu cijene pšenice,  glavnog sastojka.

Nakon hitnih razgovora, komisija je rekla da cijene tjestenine "već pokazuju prve, iako slabe, znakove (padanja), znak da će u narednim mjesecima cijena tjestenine značajno pasti".

Izjavili su da će nastaviti pažljivo pratiti tržište kako bi zaštitili potrošače i osigurali da se značajno smanjenje cijene energije i sirovina, poput durum pšenice, odrazi na maloprodajnu cijenu tjestenine.

Glasnogovornik Ursa rekao je u da su mnogi proizvođači već dali uvjeravanja da su povećanja cijena tjestenine samo privremena i da su visoke cijene pripisali „odlaganju zaliha (tjestenine) napravljenih kada je cijena sirovina bila veća .”

Ovo je problem od nacionalnog značaja. Prosječan Italijan konzumira oko 23 kilograma tjestenine svake godine, rekao je Furio Truzzi, predsjednik Assoutenti, grupe za prava potrošača, u prošlomjesečnom saopštenju. To je ista težina kao standardni komad prijavljenog prtljaga koji je dozvoljen na tipičnom letu, a konzumira se nešto više od 60 grama svaki dan.

"Tjestenina je jedna od namirnica koje Italijani najviše vole", rekao je Truzzi. Ali ruska invazija na Ukrajinu u februaru prošle godine izazvala je "cunami" visokih cijena prošle godine za neke od sirovina potrebnih za pravljenje tjestenine, rekao je.

„Danas se čini da je situacija drugačija“, dodao je Truzzi, napominjući da su neki ulazni troškovi pali.

'Malo opravdanja' za poskupljenja

Coldiretti, najveće italijansko udruženje poljoprivrednika, kaže da ove više maloprodajne cijene nisu dovele farmere do većeg prihoda durum pšenice.

Cijena durum pšenice - vrste pšenice popularne među talijanskim proizvođačima tjestenine - pala je 30 posto od maja 2022. Za pravljenje tjestenine potrebno je samo miješanje vode sa pšenicom, rekla je grupa, dajući "malo opravdanja" za ogroman porast maloprodaje cijene.

Grupa farmera je dodala da, uprkos tome što je cijena durum pšenice prilično ujednačena u cijeloj Italiji — oko 0,36 eura po kilogramu — maloprodajna cijena tjestenine uveliko varira u različitim regijama.

Prema analizi Assoutenti, koju je naručila vlada i koja je objavljena u aprilu, prosječna cijena kutije od jednog kilograma špageta, rigatonija i/ili penne paste Barilla — osnovnih proizvoda u ormarićima mnogih Italijana — porasla je sa 1,70 eura na 2,13 eura u godini do marta, povećanje od više od 25 posto, piše CNN.

Assoutenti i Urso su sugerirali da su cijene možda umjetno napuhane kako bi se povećao profit, pri čemu su posljedice rata u Ukrajini korištene kao paravan. Nisu krivili određene kompanije.

Ivana Calò, glasnogovornica Unione Italiana Food, koja zastupa proizvođače hrane, rekla je za CNN da na cijenu tjestenine na policama u velikoj mjeri utiču cijena energije, ambalaže i logistike. Svi ti inputi, rekla je Kalò, su poskupjeli, iako nije navela u kom vremenskom periodu.