Smješten uz rijeku Tigris, Nimrud je bio jedan od glavnih gradova Starog Asirskog Carstva; regija s nevjerojatnom historijskom baštinom čije je arheološke ostatke zauvijek minirala takozvana Islamska država 2015. godine. Sada je Italija darovala Iraku jedno od tih djela izgubljenih zbog rata i barbarstva: Bika iz Nimruda.

Kraljevski kip, izgrađen u 9. stoljeću p. n.e. također je izgubljen u martu 2015. godine, ali je vraćen u život zahvaljujući 3D tehnologiji. Prema onome što je objavio CNN, odmah nakon napada tim restauratora vodio je projekt za njegovu obnovu, kojim su predsjedavali Nicola Salvioli iz Opificio delle Pietre Dure, profesor Davide Nadali iz La Sapienze i tim sručnjaka arheološke škole Paolo Matthiae.

Replika je bila izložena 2016. godine, na izložbi u Colosseumu, da bi ponovo otputovala u Pariz. No, tek prije nekoliko dana održana je inauguracija u Iraku (tačnije u gradu Basra), gdje će kip biti trajno postavljen uz ploču koja objašnjava gest Talijana.

Događaju su prisustvovali brojni zvaničnici, i irački i talijanski, uključujući direktora Muzeja u Basri, Mustafu Jasima Al-Husseinija i talijanskog ambasadora u Iraku, Maurizia Gregantija.

Pripadnici takozvanog ISIL-a upali su u grad 2015. i uništili baštinu buldožerima i eksplozivom. Bik iz Nimruda je simbol asirske civilizacije i dragulj koji predstavlja krilatu životinju koja je štitila palaču Ashurnasirpala II. U mezopotamskoj religiji, takvi su kipovi bili postavljeni na ulazu u kraljevske palače kako bi ih zaštitile od demonskih duhova.

Drevni grad Nimrud nalazio se u blizini današnjeg Mosula i tamo je kralj sagradio ogromnu palaču ukrašenu reljefima i brojnim kipovima a takozvani ISIČL je sve uništio 2015. Nakon napada tim stručnjaka pod vodstvom restauratora Nicole Salviolija proučavao je fotografije i video snimke spomenika, što im je omogućilo izradu modela od polistirena. Zatim je 3D printer korišten za izradu kopije od fiberglasa koja je prekrivena plastičnim tvarima pomiješanim s kamenom prašinom kako bi izgledala autentičnije.

Ovo nije prvi put da je Italija napravila 3D repliku. U oktobru 2021. kizazvali su kontroverzu kada su trodimenzionalnu repliku Michelangelovog Davida izložili u Dubaiju. Međutim, rad se mogao vidjeti samo od vrata prema gore, a ostatak tijela je bio skriven, što su talijanski mediji u to vrijeme smatrali autocenzurom države Perzijskog zaljeva.