Direktorica Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH Šejla Šehabović kazala je izložba rezultat saradnje ove Institucije sa Jevrejskim kulturno-prosvjetnim i humanitarnim društvom "La Benevolencija".

Isak Samokovlija je bio i vrstan ljekar, a studij medicine započeo je 1910. godine u Beču kao stipendist “La Benevolencije“.

Jakob Finci, predsjednik Jevrejske zajednice u Bosni i Hercegovini, kazao je da je imao čast da upozna Samokovliju kad je imao 12 godina.

- Bio sam bolestan i pošto je bilo kasno otišli smo njegovoj kući da me pregleda. Ja sam imao primjedbu i pitao sam roditelje kakav vam je ovo doktor nema ni bijeli mantil, jer je Isak Samokovlija u svojoj kući logično bio u odijelu. Nažalost, drugi put sam se susreo sa Samokovlijom na njegovoj sahrani koja je bila jedna od najvećih javnih sahrana u Sarajevu ikad zabilježenih. Jasno je da je bio izuzetan čovjek – kazao je Finci.

Muzejska savjetnica Đana Kukić kazala je da je izložba rezultat višemjesečnog istraživačkog rada o životu i djelu bosanskohercegovačkog književnika.

- Sastoji se od skeniranih primjeraka originalnih eksponata iz bogate muzejske zbirke “Isak Samokovlija” koja je pohranjena u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine. Ova izložba je u aprilu ove godine gostovala u Bugarskoj, u Historijskom muzeju grada Samokova, odakle Samokovlije potiču. Ipak želja nam je bila da je predstavimao i bosanskohercegovačkoj javnosti i drago nam je da je to baš u galeriji Novi Hram - kazala je Kukić, prenosi Fena.

Dizajnerica izložbe i pratećeg kataloga je Berina Verlašević, a u izradi dvojezične publikacije osim autorica Kukić i Lihić učestvovali su i Vladimir Andrle, predsjednik “La Benevolencije” te prevoditeljica Hana Tiro, saopćeno je iz Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH.