Društvo | 21.06.2024.

Podsjećanje na Genocid

Ilustracije Admira Delića o Genocidu u Srebrenici biće izložene u Memorijalnom centru

Admir Delić na svom profilu na Facebooku već šest godina prvih jedanaest dana jula objvaljuje svakog dana po jednu ilustraciju koja podsjeća na 11. juli i genocid koji su vojska i policija RS-a 1995. godine počinili nad Bošnjacima u Srebrenici i oko Srebrenice. Također, svakog 11. u mjesecu, kada majke Srebrenice mirno i dostojastveno u Tuzli podsjećaju na Genocid, Delić objavljuje po jednu ilustraciju sa cvijetom Srebrenice da podsjeti, kako kaže, i sebe i nas na Genocid u Srebrenici.

R.S.

Ilustracije Admira Delića o genocidu u Srebrenici, novinara koji je bosanskohercegovačkoj javnosti sve poznatiji i kao strip-crtač, biće izložene u julu u memorijalnom centru Srebrenica.

„Hvala Nerminu na javljanju i posebno mom drugu Samiru, scenaristi stripa 'Prešli su!' na velikoj podršci i naravno BKC-u Kalesija, koji čuva sve isprintane ilustracije u svom fundusu, redovno ih izlaže i sarađuje s drugim ustanovama po tom pitanju. Ovo mi je baš golemo i veliko. I to na šestu godišnjicu kako crtam ove ilustracije kojih sada ima preko stotinu. Malo me ovo pogodilo...“, napisao je Delić na svome Facebook profilu.

Podsjetimo, Admir Delić na svom profilu na Facebooku već šest godina prvih jedanaest dana jula objvaljuje svakog dana po jednu ilustraciju koja podsjeća na 11. juli i genocid koji su vojska i policija RS-a 1995. godine počinili nad Bošnjacima u Srebrenici i oko Srebrenice. Također, svakog 11. u mjesecu, kada majke Srebrenice mirno i dostojastveno u Tuzli podsjećaju na Genocid, Delić objavljuje po jednu ilustraciju sa cvijetom Srebrenice da podsjeti, kako kaže, i sebe i nas na Genocid u Srebrenici.

Prema ranijim izjavama, sve je ovo način za podsjećanje na Srebrenicu. To je najvažnije.

„Nisam ja tu bitan, samo sam alat podsjećanja, slike sasvim dobro žive i bez priče o meni. Kako i treba da bude”, rekao je Delić.

Iza Delića je nekoliko zanimljivih projekata, između ostalih, i prvi strip o Srebrenici “Prešli su”, koji je radio s kolegom Samirom Karićem. U stripu “Prešli su” priča prati petnaestogodišnjeg dječaka koji s ocem i hiljadama drugih bošnjačkih muškaraca pokušava doći do slobodne teritorije Bosne i Hercegovine nakon što su vojne i policijske snage Republike Srpske 11. jula 1995. godine zauzele Srebrenicu, tada zaštićenu zonu Ujedinjenih nacija.

Časopis “Stav” ranije je objavljivao radove Admira Delića kojima on podsjeća na Genocid u Srebrenici, a u galeriji pogledajte osam ilustracija iz jula 2023.


Notice: Undefined offset: 0 in /usr/www/users/stavmi/post-parts/text.php on line 91

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /usr/www/users/stavmi/post-parts/text.php on line 91

Stavovi koje zastupaju autori nisu nužno i stavovi uredništva. Nijedan dio ovog izdanja ne smije se umnožavati, kopirati ili na bilo koji način reproducirati i koristiti bez izdavačevog pismenog dopuštenja.

Povezani članci

Zheng He: Muslimanski admiral koji je promijenio svijet

Njemački projekt prebacivanja krivice na muslimane: Palestinska kufija kao simbol nacizma

Obilježena druga godišnjica Islamskog centra i džamije u Sisku

Belma Islamović: Molila sam da me pokriju, da umrem, danas je moj pečat moj osmijeh