“Bosanski kuhar” Alije Lakišića riznica je starih i vrijednih recepata za tradicionalna bosanska jela. Za ovaj put, kao prijedlog iftarskog menija, preporučujemo slijedeće recepte: tučiju šehriju, zapečeno bravče, krtolaču (krompirušu) i zvorničku halva-pitu.

TUČIJA ŠEHRIJA

To je čorba koju navodi pomenuti R. Gradaščević a spravljena je na tučijoj mesnoj vodi (juhi), gusto zasuta šehrijom (vrsta fidelina), podmetena (legirana) slatkim kajmakom i jajem, posuta Iokumićima, peksimetićima te začinjena limunovim sokom.

ZAPEČENO BRAVČE

Bravije meso je jače i tvrđe te ga treba uglavnom kuhati, pa onda zapeći. Dakle, peče (komadi) bravljeg mesa se prokuhaju uz dodatak soli, korijena peršuna, nekoliko zrna bibera i sl., pa kada se dobije juha i kada postanu donekle mehki, onda se slože u tepsiju i peku. Između peča mesa i po pečama pospe se peršunovog lista. Prilikom pečenja stalno se zalijeva pomalo sa ranije dobivenom juhom (mesnom vodom, čorbom).

KRTOLAČA, KROMPIRUŠA

Za 4 obroka: dvije jufke promjera 1-1,20 metara, 1 kg krompira, 150 g masla (masnoće), 2 jaja, 1-2 del kiselog ili slatkog mlijeka, soli. Rasuču se jufke. Krompir se oguli i izreže, te kuha kao za pire-krompir. Kada je krompir skuhan, ocijedi se voda, posoli, doda 1-2 kašike rastopljene masnoće izlupa krompir, doda nešto mlijeka (kiselog ili slatkog), opet dobro izlupa, doda 2 jaja i ponovo izmiješa. Razvijena jufka se poškropi rastopljenom masnoćom i razreže po sredini. Nadjev kuhačom nabacujemo na jufku u dva reda (na svaku polovicu jufke po dva reda punjevine). Krajevi jufke se odrube nožem ako su debeli. Presaviju se bočni krajevi jufke, zatim se presavije od sredine i jufka srola - smota, obično pomažući se stolnjakom (podiže se kraj stolnjaka i pomoću njega rolaju jufke). Slaže se u tepsiju (po potrebi prereže jufka napola, ako je slažemo uzduž), začini rastopljenom masnoćom i peče.

ZVORNIČKA HALVA-PITA

Jabukov "tucani" pekmez stavi u posudu na peć, doda malo vode, promiješa, zatim doda pšenično brašno, promiješa, pusti da provrije, te eventualno miješa još, ali dotle da se tijesto može sasuti u tepsiju. Tijesto se rasporedi po tepsiji, "nareže" fildžanom ili šoljom na kolutiće te stavi u peć da se dopeče Kada se ispeče, stavi se odozgo tavan slatkog kajmaka (ako nema, onda slatkog vrhnja), pospe orasima i vrati u pećnicu da se uhvati malo kore.