“Bosanski kuhar” Alije Lakišića riznica je starih i vrijednih recepata za tradicionalna bosanska jela. Za ovaj put, kao prijedlog iftarskog menija, preporučujemo slijedeće recepte: vruću limunadu, bosanski lonac, šiš na bosanski način i kole-pitu.

VRUĆA LIMUNADA

Narod u Bosni je ranije govorio limunata (neki i danas), pa tako i Zorka Mitrović - J. Babić piše Iimunata, a ne limunada. Uzmi pola litre vode. Pošećeri po volji i tome dodaj načetvero izrezan limun. To metni da se kuha i kad je savrela napola, pracijedi, saspi u šolje i pij dok je vruće.

BOSANSKI LONAC PO DURANOVIĆU

Nešto drugačiji sastav bosanskog lonca daje M. Duranović nastavnik kulinarstva u Sarajevu. Za 10 osoba u dkg: goveđeg mesa protkanog sa masnoćom (najbolje špic-grudi) 200, krompira 200, mrkve 40, bijele zeleni 20, crnog luka 50, bijelog luka 5, svježe babure 50, plavih patlidžana 50, svježeg paradajza 80, jabukovog sirećeta 2 del. Začini so, biber u zrnu, aleva paprika, 1 karanfilić. Goveđe meso na krupne kocke (tri do četiri kocke uporciji). Sve povrće očistiti oprati i isjeći na krupne kocke (kao i meso) sve staviti u veću šerpu (i meso i povrće) dodati sirće, soli po ukusu, biber u zrnu, aleve paprike, jedan karanfilić, lagahno izmiješati, složiti u zemljani lonac (može i obični) naliti hladnom vodom, povezati pergament-papirom, prokuhati na štednjaku, a zatim peći u pećnici dva do tri sata (zavisno od starosti mesa). Servirati u sahanu sa poklopcem, a najbolje bi bilo u male zemljane lončiće za svaku osobu.

ŠIŠ NA BOSANSKI NAČIN

U Bosni se nekada šiš-roštilj spremao u obliku pravog šiša (pržnja), kojeg su predstavljala tri valjkasta komada mesa nataknuta na šipku. Komad bravljeg mesa od buta promjera 5-7 cm i dužine oko 7 cm, isti takav komad telećeg i janjećeg mesa, 25 dkg glavica luka (crvenog), so, biber, šerpa sa dobrim poklopcem, mali ražanj na koji će se nataći šiš (dužine oko 40 cm). Na mali ražanj (oveći ražnjić, žica dužine oko 40 cm) nataknu se 3 komada mesa i peku na roštilju ili pored ražnja na kojem se peče janje. Crveni luk se očisti i isjecka na kockice, te stavi u šerpu i dobro posoli. Vrući komadi mesa, kada su prženi, skidaju se sa ražnja i odmah ubacuju u šerpu. Šerpa se poklopi, pritisne poklopac palcima, a drugim prstima prihvati šerpa za donji dio, te se tako zajedno nekoliko minuta treskaju i mućkaju meso i luk. Zatim se sav sadržaj šerpe servira (istrese) na tanjir, pobiberi i servira toplo.

KOLE-PITA

To je takođe gradačački specijalitet, koji mi je dao Hećimović Hazim, Gradačac. Kole-pita se spravlja na taj način što se zamijesi tijesto od slatkog mlijeka, slatkog kajmaka, jabukova pekmeza i brašna, te doda malo sode bikarbone. Tijesto se dobro izmiješa, rasplosne (rasprostre) po tepsiji, isiječe na kolutove (vjerovatno se zato i zove kole) ili izreže na rombove i ispeče. Kada se ispeče, zalije se prokuhanim pekmezom koji je razblažen sa nešto vode, ili prokuhanim šećerom. Prilikom serviranja dodaje se kriška limuna, tako da konzument po želji ucijedi limunovog soka.